ah-b 發表於 2016-7-16 17:43

請教Crown CT8150 可否試下咁玩?

CT8150可玩Bi-amp, 但可否作以下搞鬼接法?

同樣用2對喇叭線,但用amp既4條ch(ch1+,ch2-,ch3+,ch4-),分別連接2對(4條)喇叭線既+,-另一邊正常Bi-amp咁接喇叭既高音/中低+,- 咁樣去推法!

想咁玩法,效果未知前,首先想請教各路Crown專家咁樣接法會否搞到燒Amp及喇叭?

Thank you!

MDLP 發表於 2016-7-16 18:50

咁玩法有乜好處呢?
又點解諗到咁玩呢?

ah-b 發表於 2016-7-16 19:37

MDLP 發表於 2016-7-16 18:50
咁玩法有乜好處呢?
又點解諗到咁玩呢?

想知會否比Bi-amp推力更充足?

純粹幼稚神經諗到者。。。。

想試下效果,不過驚咁樣整燒amp同喇叭就大鑊(只係估計吾到一條ch只推+或-時,會否對原有+或-等輸出有任何方面改變)。。。
本人見識知識有限,所以要請教各位專家。。。

感謝各位。

MDLP 發表於 2016-7-16 20:30

ah-b 發表於 2016-7-16 19:37 static/image/common/back.gif
想知會否比Bi-amp推力更充足?

純粹幼稚神經諗到者。。。。

CT無得bridge

ah-b 發表於 2016-7-17 12:21

MDLP 發表於 2016-7-16 20:30 static/image/common/back.gif
CT無得bridge

{:1_332:} 都知...thanks 大師。。。

MDLP 發表於 2016-7-17 21:07

ah-b 發表於 2016-7-17 12:21
都知...thanks 大師。。。

反而後面口的jumper唔好拍錯
有興趣你影張上嚟
我幫你跟跟

ah-b 發表於 2016-7-19 00:55

MDLP 發表於 2016-7-17 21:07 static/image/common/back.gif
反而後面口的jumper唔好拍錯
有興趣你影張上嚟
我幫你跟跟

my setting: 除左2-auto standby set on, 其他全部off。

請問大師是否正確?(1- 70hzHPF 因為前級Denon AVR4311已做hz分頻點setting,所以set off埋,反而5- LIMITER既實際作用吾明,所以off)

*部8150其實買左成個月,但因小弟工作上假期小工餘時間小,而家只係駁晒線狀態未開過聲,更未有時間重新做audyssey set up...

thank you {:1_326:} 大師指導!

MDLP 發表於 2016-7-19 10:01

ah-b 發表於 2016-7-19 00:55 static/image/common/back.gif
my setting: 除左2-auto standby set on, 其他全部off。

請問大師是否正確?(1- 70hzHPF 因為前級Deno ...

大師兄

主要都係4唔好On就OK

ah-b 發表於 2016-8-1 00:20

MDLP 發表於 2016-7-19 10:01 static/image/common/back.gif
大師兄

主要都係4唔好On就OK

大師,早幾日終於有時間ReCal過audyssey開聲,同之前玩合拼比較,最明顯全頻層次分明及更清析,弱音出,聽感舒服...總之8150確係好聲好機一部!

但仲有一樣野想請教大師,就係關於每個ch.既衰減設置:

經過幾次吾同衰減,而家組設置係8150各ch衰減小小到3點鐘位置下,前級 AV amp 所有ch. db最近接近0,請問此設置方向是否正確?
(如8150 無衰減,AV amp 所有ch.會係大約-5db)

thank you!

MDLP 發表於 2016-8-1 01:01

(如8150 無衰減,AV amp 所有ch.會係大約-5db)

如果所有ch都大約-5db
就千祈唔好衰減部8150
部天龍cal完後全部統一加返5dB
尤其是L/R喇叭千祈唔好衰減

幾時先要用衰減呢?
當中置或環繞負(-)得多過L/R
先嘗試衰減追齊左右
之後在AVR一併同步加到近零
或比零再多一兩個dB
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 請教Crown CT8150 可否試下咁玩?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。