cyrusp 發表於 2016-7-17 12:07

Cowon真係成也eq敗也eq,有心調又接受到eq既,真係會愛不釋手

ozrayyau 發表於 2016-7-17 12:29

我有個日本人朋友, 經常喺日本網站出 Head-Fi 貼, e-e shop 都有, 亦有班人追佢個*博*, 佢係某大學, 一個有關電子野嘅部門主管, 之前佢用 AK240。

佢攞住電腦, 軟件同耳機等, 得到店主同意, 試哂 AK 機同 Cowon, AK 2 同 3 字頭機, 輸出特性同功率都非常接近, AK300 輸出較少, 但特性一樣, 應該係 SW 攪鬼。我買咗 300 佢先講{:6_125:}

AK380 係 AK 最好聲嘅, 不過唔及佢買咗嘅 Ps 咁好聲喎。

jaffeinism 發表於 2016-7-17 16:37

PS要玩DSD先見真章, 同埋如果有M需要, 推的多單元塞, 甘呢部係吾錯既選擇;

如果聽FLAC同埋用的6單或以下既塞多, 甘PS就吾係甘必要

jaffeinism 發表於 2016-7-17 17:25

ozrayyau 發表於 2016-7-17 12:29 static/image/common/back.gif
我有個日本人朋友, 經常喺日本網站出 Head-Fi 貼, e-e shop 都有, 亦有班人追佢個*博*, 佢係某大學, 一個有 ...

如果有埋全部機既黑布蒙頭盲聽, 甘既參考性會高的

hke3g2006 發表於 2016-7-17 17:58

嘩做打手做到咁明顯{:1_248:}

ozrayyau 發表於 2016-7-17 18:30

jaffeinism 發表於 2016-7-17 17:25 static/image/common/back.gif
如果有埋全部機既黑布蒙頭盲聽, 甘既參考性會高的

佢好似坐喺舖度幾個鐘。

其實負擔到又中意咪買囉, 玩具啫{:6_146:}

cyrusp 發表於 2016-7-17 19:14

hke3g2006 發表於 2016-7-17 17:58 static/image/common/back.gif
嘩做打手做到咁明顯

哇原來分享下都係打手,76真係好恐佈,以前都唔係咁

jaffeinism 發表於 2016-7-17 20:34

玩具買左吾岩洗, 成舊磚甘放係樹, 督眼督鼻, 睇見就煩

cyrusp 發表於 2016-7-18 08:29

重複回覆

hiyori 發表於 2016-7-18 12:53

cyrusp 發表於 2016-7-17 19:14
哇原來分享下都係打手,76真係好恐佈,以前都唔係咁

我一直覺得

1/ 打手構成的最大問題,在於發大量廢文推post,廢文包括無內容的文(例如單純的「XXX好正」、「必買Allin」),或是扭曲事實的文(例如「除了XXX之外,全部都是垃圾/ 貴/ 爛聲」但沒有進一步說明和解釋、「某機推力垃圾」但沒有講咩係垃圾同推咩機、「某牌子成日壞」但沒有實質證據)

2/ 並非每位版友都擅於寫作,但他們很樂於和大家分享喜悅,他們的感想可很簡單的「入左XXX,好正呀,以前YYY係無得比呀」,而且都是真實的,誠懇的。
這些分享是很好的,沒有任何問題的,但因為打手廢文的存在,大家開始變得敏感,有些版友會把這些簡短分享一律標籤這些做打手,甚至進一步「讚好就是打手」。這當然是over左的,而其實我們很多時難以準確分辨到簡短分享和打手廢文。

3/ 打手可以亂棒,也可以亂彈。要有效消滅,我認為最直接是降低他們的影響力。因此,我一直鼓勵大家分享時,講多一點,例如用咩配搭,聽咩歌,感想試下寫少少,唔洗好文筆,亦無需怕用字唔準確,分享感受不是寫八股文也不是考試,沒有標準答案。最重要是真誠,以及傳達到一些自己一個人好難試到既野。例如,我用Pono,你用AK,另一位師兄用Mojo,又一位師兄用三部機整Source+DAC+Amp,這四種玩法聽同一部耳機就會好唔同,而夾唔同歌又唔同,咁對大家都有價值同知多D,這是分享交流的好處。而這樣的討論愈多,打手廢文就無用,佢地要打就難得多,也不得不變得要出些有意義的文。

4/ 同樣道理,唔係打手廢文唔代表寫既人唔係打手,但佢篇文講既係真既時候,其實打唔打,都不會影響討論,如果佢嘗試講「理由」,那他講假話時,其他師兄就可以提出疑惑,也就可以愈辯愈明。
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: cowon P S

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。