ericcho 發表於 2016-7-11 07:38

Hi-Res Audio……

有趣… {:1_249:}
(聽file的話,我自己99%聽緊 16/44.1 wav)

轉載:

https://youtu.be/bF24aek19t8
bF24aek19t8

A Meta-Analysis of High Resolution Audio Perceptual Evaluation
http://www.aes.org/e-lib/browse.cfm?elib=18296
http://www.aes.org/e-lib/download.cfm/18296.pdf?ID=18296

yodingdong 發表於 2016-7-12 22:40

懶得睇晒篇報告
不過我覺得bit depth同sampling rate應該分開嚟做實驗
個個實驗都係2個variables一齊換真係傻的嗎?
點會知"分別"出係邊度
更唔好講吹咩hypersonic effect
事實上人類聽覺係大過正常16bit
分辦出16bit同24bit唔係冇可能
我亦識人ABX過95%
實際聽歌情況就呵呵鳥{:1_340:}

Ccs56084342 發表於 2016-7-12 23:35

yodingdong 發表於 2016-7-12 22:40 static/image/common/back.gif
懶得睇晒篇報告
不過我覺得bit depth同sampling rate應該分開嚟做實驗
個個實驗都係2個variables一齊換真係 ...

系:的確聽得出24bit比16bit精細好多

WallerHomie 發表於 2016-7-13 17:28

yodingdong 發表於 2016-7-12 22:40 static/image/common/back.gif
懶得睇晒篇報告
個個實驗都係2個variables一齊換真係 ...

片主之前以經出過一條專講16/24Bit既影片。
小弟兩年前都Post過上黎76,師兄有興趣可以睇下。

https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=191470

yodingdong 發表於 2016-7-15 17:19

WallerHomie 發表於 2016-7-13 17:28 static/image/common/back.gif
片主之前以經出過一條專講16/24Bit既影片。
小弟兩年前都Post過上黎76,師兄有興趣可以睇下。

呢條片我以前睇過, 佢主要將monty3分鐘講完嘅野拖長嚟解釋, 但搞錯左幾點
第一, quantisation error係冇可能整走嘅, 而且非完全隨機嘅white noise
係將sine wave由24bit轉做16bit嘅時候可以睇出, 而雖然將音樂轉做16bit時得到嘅quantisation error睇落同聽落都係white noise, 但實際非完全隨機
第二, 係30dBSPL底噪下唔會只聽到30dBSPL以上嘅聲音, 佢條片都有講, monty將1kHz dither到有-120dBFS底噪, 但實際佢個音頻嘅整體音量係-8XdBFS.

的確, 24bit對消費者嚟講係完全冇用, 市面上DAC都去唔到24bit嘅SNR, 但16bit同上到20bit嘅分別都係冇可能聽得出嘅, 前提係有安靜環境+較高端器材+特定樂曲+具經驗耳朵+專心
不過老實講, 實際聽歌我完全唔覺得會有影響
覺得分別好大嘅只可能係超人耳朵{:1_338:}
不過既然HDD位唔貴而16bit又係"可能聽得出"嘅有損, 有24bit無謂轉返做16bit
sampling rate又係另一回事, 我自己聽唔出分別, 亦冇見過人聽得出{:1_340:}
頁: [1]
查看完整版本: Hi-Res Audio……

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。