Ccs56084342 發表於 2016-7-7 14:53

hiyori 發表於 2016-7-7 12:06 static/image/common/back.gif
我是覺得要一步到位現實上有幾樣野唔易搞

1. 你要先知道自己想到什麼位︰HD800S, T1 MKII, ATH W系高階限 ...

師兄所講,應該系口味問題,同升級又唔同。

Ccs56084342 發表於 2016-7-7 15:03

hiyori 發表於 2016-7-7 12:06 static/image/common/back.gif
我是覺得要一步到位現實上有幾樣野唔易搞

1. 你要先知道自己想到什麼位︰HD800S, T1 MKII, ATH W系高階限 ...

事實上,現時高級数耳機比舊款旗艦比較的確進步好大,只有少數例外,其實—步到位有好多解法,同玩喇叭—樣,首先已啱自已口味,反到去夾啱成套器材配料補品,盡量玩盡距。玩盡左囉再轉第D口味!

Nickchan 發表於 2016-7-7 23:54

樓主有無預幾多錢budget?或者你係想要咩type headphone先?

食魚蛋 發表於 2016-7-9 15:01

講真,headphone真係要試過先知好唔好用。但係最近用緊westone既am pro系列,我覺得如果作為初學者,係搵比較容易上手既headphone,westone算係唔錯選擇

lcp12325 發表於 2016-7-9 17:03

玩咩都好,自已最好要有個預算,發燒呢樣野,聽得多,你自已會慢慢覺得自已套野唔得,就會想升級,結果好多時就會墮入一個重複挑剔自已的系統!最好自已聽多D再決定{:1_332:}

黑翼菜鳥 發表於 2016-7-10 10:55

耳機有生命值(HP)買貴機也要留意售後問題{:6_146:}

jaffeinism 發表於 2016-7-10 15:56

一步到位即係一步去到某一個LEVEL既特定環境, 吾係買一隻HI野就可以心息....

jaffeinism 發表於 2016-7-10 15:57

黑翼菜鳥 發表於 2016-7-10 10:55 static/image/common/back.gif
耳機有生命值(HP)買貴機也要留意售後問題

知吾知IEM 壽命有幾耐?

神舟~五號 發表於 2016-7-10 18:51

初燒連自己最喜好嘅聲都未知。
冇可能1步到位1套器材走天涯
初學玩揀易玩同可玩性高

黑翼菜鳥 發表於 2016-7-10 20:28

jaffeinism 發表於 2016-7-10 15:57 static/image/common/back.gif
知吾知IEM 壽命有幾耐?

不知道,我主要是指耳罩和線材,這方面IEM影響比較小.{:6_123:}
頁: 1 2 3 [4] 5
查看完整版本: 一個靚既headphone其實都幾重要

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。