hphp 發表於 2016-6-29 17:12

nikfung 發表於 2016-6-29 06:01 static/image/common/back.gif
用自動調節電壓的USB差座吧, 不要用那些快差2.5A或3.1A.....AK3XX正常差壓是1.3-1.5A左右的!! ...

DAP 不是都有自動調節機制? {:1_342:}

好似手機,假設它只能以1.5A 5V 差,用家接上 2.4A 5V iPad 火牛,手機應該最高只會以 1.5 A 差電?

成7千元的電子產品,唔會只用十多年前的電路設計罷?{:1_260:}

如果用錯了 3 * , 5.1 V 牛又當別。

nikfung 發表於 2016-6-29 22:06

hphp 發表於 2016-6-29 17:12 static/image/common/back.gif
DAP 不是都有自動調節機制?

好似手機,假設它只能以1.5A 5V 差,用家接上 2.4A 5V iPad 火牛 ...

咁佢咁熱都無事, 咪啫話佢寬容度巳好高.....但如果使用上, 日日都挑戰佢極限的話, 早啲壞啫.....

而且保装置, 只是代表佢會斷路(壞)去保護較貴的而又難更換的部件啫.......一部冷氣機跌落嚟,你帶頭盔都無用喇!!

dlmc 發表於 2016-6-29 23:02

買隻usb meter一目了然
理論上部機同charger有溝通機制, 只要部機唔support大過1A/1.5A, 唔會開大電流電壓

murraycherry 發表於 2016-7-4 15:26

師兄,我用電腦usb叉,叉足七個鐘先由50%去到94%
同一個usb叉s7 edge 80%到100%只用個半鐘,每粒鐘大概有480ma
但計返條數叉ak300得200鬆啲ma入每小時,正常嗎?

t1174 發表於 2016-7-5 01:31

小心, s7e 是 quick charge 來,對 AK 可能會出問題, Alex FB 也說過不可咁用

Charge AK 用舊手機1a - 1.5a 牛 慢义就 ok 了,除非是 ak3x0 連amp 有义先用 2-2.4a 位义,iPad 牛同 quick charge 牛至好也不要用。

edgeyim 發表於 2016-7-5 11:06

murraycherry 發表於 2016-7-4 15:26 static/image/common/back.gif
師兄,我用電腦usb叉,叉足七個鐘先由50%去到94%
同一個usb叉s7 edge 80%到100%只用個半鐘,每粒鐘大概有48 ...

非充電設計的電腦USB接口output 係Max.500mA電流。

DAP/手機上顯示電量百分比無必然關系,
什至好多人發覺手機上100%到99%中間呢1%係特別耐用的,
所以百分比唔好太上心了。

而AK300可能本身設計未有優化好充電,所以比較慢,
而手機係電源管理呢方係的確做得比較好,表現較好亦唔出奇,
正如手機用USB線插電腦抄Data點解好多表現不如USB手指/USB HDD咁解。

至於用幾大電流充電合適,廠方應該有說明文件吧(我無擁有過AK機)

用大電流會唔會危險?
充電器就似一個飯桶可以提供好多飯,Device就好似一個肚餓的人,
你肚餓時會唔會一口食晒十碗飯?咪又係一啖一啖咁食…

忘記D什麼溝通/自動機制佢…
你屋企駁住個大廈總電箱都講緊幾千上萬A,唔通佢又有問過你屋企用幾多電先比咩…

tedyu 發表於 2017-6-5 11:43

但機背是寫 5V - 2A

{:1_332:}

perrybee 發表於 2017-6-5 14:48

純粹問吓:
Example 當仲會用AK 機 5 年, 咁即係用大舊D 嗰隻 iPad 差頭差AK 有無問題?

perrybee 發表於 2017-6-5 14:49

回樓主:

perrybee 發表於 2017-6-5 15:03

我用AK240ss, 我用套唔用套就咁聽, 試過好熱, 亦試過微熱....
同樣地, 用套唔用套差住聽, 都試過好熱同微熱~!

我而家哩刻正在用手機差頭差住聽, 都快一個鐘了, 用套, 只係微熱~!

我有時屋企食晚飯, 就咁用iPad 差頭差住煲半個幾一個鐘, 少少熱~!

我有時撘巴士, 部機會就咁放喺window 位, 一定放到的, 跟住風向住佢, 少少熱~!

我個人認為部機溫度應該係同使用情況及環境有關~!

頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 買了ak300幾日,發覺充電時非常熱,是否正常呢?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。