squallho1 發表於 2016-8-29 15:07

chhanthony 發表於 2016-8-29 15:03 static/image/common/back.gif
squallho1兄

Surround back個距離太接近,會唔會考慮將surround放後少少,之後自用5.1.2/4 ...

Chhanthony 兄~我都知surround back太近,但奈何個廳得8.9" 闊,梳化要貼後牆。我知其實這環境5.1.2/7.1.2效果差距可能不大....

chhanthony 發表於 2016-8-29 15:39

squallho1 發表於 2016-8-29 15:07 static/image/common/back.gif
Chhanthony 兄~我都知surround back太近,但奈何個廳得8.9" 闊,梳化要貼後牆。我知其實這環境5.1.2/7.1. ...

squallho1兄

我意思係surround back距聆聽位太近會較易現形,
如果想加強後方包圍感可以將surround放後少少,
我自己放90度後方包圍感覺得弱少少。

G36 發表於 2016-8-29 15:46

客廳同飯廳位置交換,或者打直玩?

squallho1 發表於 2016-8-29 16:33

G36 發表於 2016-8-29 15:46 static/image/common/back.gif
客廳同飯廳位置交換,或者打直玩?

CFO話: 第時有錢換四房比間獨立房你想點玩都得,而家唔使諗...{:1_352:}
打直玩都要吊投投上天花,直接被bam Q...

squallho1 發表於 2016-8-29 16:35

chhanthony 發表於 2016-8-29 15:39 static/image/common/back.gif
squallho1兄

我意思係surround back距聆聽位太近會較易現形,

明白,我先藏定四隻surround的線,到時再微調擺放位置/數量,thanks!

shrek-01 發表於 2016-8-29 16:45

C Hing 如果可行的話,
天空用4隻會比用2隻好好多,
因我之前只用2隻天空
之後再試加多2隻(2+2)
聽返比2隻好好多(不如你出去試聽吓先才定)

squallho1 發表於 2016-8-29 17:54

shrek-01 發表於 2016-8-29 16:45 static/image/common/back.gif
C Hing 如果可行的話,
天空用4隻會比用2隻好好多,
因我之前只用2隻天空

多謝 C hing 意見,目前實際情況是,再吊2隻on wall TFL / TFR 上天花板肯定無可能,替代方案可能係用2隻細喇叭掛在前牆Front Height位置,睇Dolby官方Installation Guide其實有提過呢個做法,不過不知道實際效果如何..

Combination: Overhead and Dolby Atmos Enabled Speakers

In some instances, a home theater system may already have overhead speakers that
can be used to generate overhead audio. In this case, Dolby Atmos enabled speakers
may be used to complement existing overhead speakers to create a full four-speaker
height experience. If existing overhead speakers are in the front of the room, then
Dolby Atmos enabled speakers may be used in the rear of the room, and vice versa.

Versa 發表於 2016-8-29 20:30

C兄環境同我好似,我早兩年裝修,但我係拉直個廳咁玩。
如有意玩投影,拉定兩條hdmi入糟,可以一條普通線,一條彩虹魚。
天花整定凹糟,將來再藏隻幕入去。
AV amp 如玩開前後級,俾我會keep番krell showcase, 前級用anthem avm60。

我當時裝修都拉定2條天花喇叭線,將來玩atmos 用,但當年atmos剛起步,自己也暫未打算換amp,就暫時放係度備用... 其實想講,難得裝修,唔怕整定多d預留將來幾年使用。整完之後先加,就麻煩又唔美觀{:6_136:}

thesun 發表於 2016-8-29 23:45

Versa 發表於 2016-8-29 20:30
C兄環境同我好似,我早兩年裝修,但我係拉直個廳咁玩。
如有意玩投影,拉定兩條hdmi入糟,可以一條普通線, ...

師兄論問點解藏兩條hdmi? 後備用?thanks

myau 發表於 2016-8-30 13:31

其實Atmos喇叭可唔可以用返MK?佢有隻on wall可以掛上頂, 薄薄地又有白色, 又靚仔又有效果.
另外點解唔再用showcase?IMHO有後級點都有幫助, 無咗個位想加返我擔心有難度......
頁: 1 [2] 3 4 5
查看完整版本: 新屋Atmos 7.1.2裝修建議

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。