Messi 發表於 2016-6-22 14:29

兩聲道升級次序

終於試玩兩聲道, 但一開聲同期望差好遠 ... {:1_352:}

買 int. amp 之前係 network player > AV amp. 但駁完 int. amp 係好左, 但又唔明顯 {:1_247:}

只計兩聲道器材如下:

1. Int. amp - Krell S300i
2. Network player - Cambridge stream magic 6
3. Speaker - KEF XQ20
4. RCA cable, 電源線全部雞野 {:1_352:}
5. Speaker cable 就 the chord cheap 線.

由於我用network player 聽 flac 為主, 我想先買 XLR 駁 network player 去 S300i, 會否先有第一步的明顯改善呢? 定先換 speaker cable 好D?

要求唔算高, 唔想花太多錢, 換機就唔考慮了 {:1_331:}

請大家幫忙俾意見啦, thx {:1_338:}

ykluk 發表於 2016-6-22 15:19

部Krell S300i啱啱新買? {:9_419:}

如果係, 乜都唔好搞, 聽返3-4百粒鐘煲好先再決定~~!! {:9_423:}

Messi 發表於 2016-6-22 15:44

ykluk 發表於 2016-6-22 15:19 static/image/common/back.gif
部Krell S300i啱啱新買?

如果係, 乜都唔好搞, 聽返3-4百粒鐘煲好先再決定~~!!...

唔係啊, 二手買入

wadee 發表於 2016-6-22 15:45

搞好對前置擺位

bigair 發表於 2016-6-22 15:49

電同訊號線都係雞?點雞法?

Messi 發表於 2016-6-22 16:02

bigair 發表於 2016-6-22 15:49 static/image/common/back.gif
電同訊號線都係雞?點雞法?

電線係跟機線, 應該係普通 廿蚊條個D {:1_352:}

RCA 幾十蚊個D, 但已在 Future 買了 QED 的幾百蚊 RCA, 未收到, 所以用普通線頂住先.

Messi 發表於 2016-6-22 16:02

wadee 發表於 2016-6-22 15:45 static/image/common/back.gif
搞好對前置擺位

CHING 有無 tips?

bigair 發表於 2016-6-22 16:05

Messi 發表於 2016-6-22 16:02 static/image/common/back.gif
電線係跟機線, 應該係普通 廿蚊條個D

RCA 幾十蚊個D, 但已在 Future 買了 QED 的幾百蚊 RCA, ...

未換線會少2成威力{:8_390:}

ropresident 發表於 2016-6-22 16:24

換哂線先啦~~~ 可以差100%遠
當然唔好買太雞既線, 同埋要夾自己隻耳仔

YYSKY 發表於 2016-6-22 20:03

所有系統一開聲,衰聲係必然,你用6個月時間微調啦。
一切從喇叭開始。
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 兩聲道升級次序

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。