NonNoNoNo 發表於 2016-6-21 16:23

安裝Cambridge Audio MINX 20上天花板

各師兄, 小弟有4隻Cambridge Audio MINX 20想裝上天花板玩DOLBY ATMOS, 如果響天花鑽個孔用普通綠色膠塞上螺絲, 勾住喇叭後面個膠勾(如圖1), 因為始終個重量係完全向下, 我怕個膠塞會甩出黎, 咁成個喇叭就會跌落黎.

另外, 我亦有個原裝MOUNT, 係用4粒螺絲上實(如圖2), 不過都唔知夠唔夠力, 同埋咁樣要響天花鑽好多個孔.

咁既情況下, 我想請教各位師兄, 仲有咩其他方法可以好穩陣地掛隻喇叭上天花, 而又唔會跌落黎呢?

謝謝!!

yuppi 發表於 2016-6-22 00:10

呢類喇叭仔真係冇乜效果,話哂安裝天花喇叭都算幾大工程,安之前真係要諗清諗楚,唔好慳果少少⋯

luck 發表於 2016-6-22 09:59

NonNoNoNo 發表於 2016-6-22 14:57

其實MINX 20都OK, 我而家SURROUND都係用緊佢, 效果可以接受, 同埋, 仲有4隻MINX 20剩, 我唔想浪費, 所以想裝響天花玩ATMOS.

Dickyleung 發表於 2016-6-22 16:55

師兄可以用爆炸鑼絲或拉爆鑼絲,一粒細嘅爆炸鑼絲可以掛到十幾二十kg

johnnykut 發表於 2016-6-22 17:37

綠色膠塞已經夠力

NonNoNoNo 發表於 2016-6-22 20:30

綠色膠塞都夠力? 每隻喇叭兩粒都夠?

johnnykut 發表於 2016-6-22 21:11

NonNoNoNo 發表於 2016-6-22 20:30 static/image/common/back.gif
綠色膠塞都夠力? 每隻喇叭兩粒都夠?

你唔揸住個喇叭吊起自己1定夠,
真係仲驚唔夠力既可以用藍色膠塞

NonNoNoNo 發表於 2016-6-23 12:29

多謝咁多位師兄既寶貴意見.

Szelong 發表於 2016-6-23 13:54

依d 真係有聲出但唔會有好效果,只會聽到d nosie 係到走來走去,
不過唔要求高都叫做出名品牌,用綠膠塞已經足夠有餘,唔洗拉爆
頁: [1] 2
查看完整版本: 安裝Cambridge Audio MINX 20上天花板

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。