angokumusou 發表於 2016-6-7 22:40

Atmos喇叭安裝

成日上76 真係俾人毒到 終於換咗pioneer lx59 學人玩下atmos5.1.2
同時間入咗Onkyo 309 atmos反射喇叭 安裝完成後才醒覺原本做Surround嗰對喇叭
係裝係天花板 變相可以玩5.1.4 但問題就出嚟啦 一對用反射 一對直接天花板 仲要唔同牌子
會唔會好影響效果? 而第二個問題就係要搵多對喇叭 代替之前嗰對surround 有冇乜嘢好介紹
因為打算裝係耳仔上小小
所以我嘅要求最緊要係細細隻 可否俾D意見{:1_332:} 請指教

gikifk 發表於 2016-6-7 23:05

幾好呀!

ykluk 發表於 2016-6-8 10:04

反射喇叭一定比天花喇叭弱少少架喇, 你set喇叭時可能試吓將Onkyo 309較大聲少少, 雖然lose大但應該會平衡少少~~ {:8_395:}

如以樓主你情況, 想加返一對喇叭做surround, 小弟估擴散性既mirage omd5可能啱你, 但如你好鍾意pioneer既聲音, 咁用返指向性既喇叭會"實淨"啲, 可以考慮JBL, 但邊隻就要問返啲JBL專家, 小弟唔係好認識咁多型號~~ {:8_374:}

kelvinchan 發表於 2016-6-8 10:09

如果咁裝冇左對Surround喎,師兄順手加埋啦{:8_390:}

angokumusou 發表於 2016-6-8 13:13

kelvinchan 發表於 2016-6-8 10:09 static/image/common/back.gif
如果咁裝冇左對Surround喎,師兄順手加埋啦

依家就係心大心細中 我都想買多對surround喇叭
但唔知一對反射式喇叭
另外一對係直射式喇叭夾唔夾到
驚出嚟嘅效果唔好{:1_331:}

angokumusou 發表於 2016-6-8 13:15

請問有冇師兄咁裝個 可以俾啲意見{:1_260:}

matt88p 發表於 2016-6-8 13:57

冇錯我諗概念上來講反射加天花效果應該會比淨天花好,始終多咗兩條聲軌,但實際上小弟仲有一個小小嘅疑問, 因為~
一、)
天花一定比反射直接,實際行(5.1.4)嘅時候會否俾兩隻天花搶晒兩隻反射D聲?如果會,究竟應該加大對反射dB,但聲音因過大而好大機會會變得失真,定係將天花減dB去平衝番對反射?亦基於頭先所講嘅反射失真情況,咁計一計好似減天花dB較合理,但問題係,要將本來明顯嘅聲變得不明顯去遷就,哩個做法又會否有D本末倒置??
二、)
安裝位置問題,其實各位c兄也該明白, (5.1.4 )同( 5.1.2)嘅安裝位置係完全唔同嘅,(5.1.2)係直接裝頭頂兩側或頭頂前一呎位置上,而(5.1.4)係圍繞頭顶嘅兩前兩後咁裝,咁反射+天花究竟位置上要點安排至啱? 要前反射定後反射? 因前反射的話等於後天花要裝後D,反轉後反射咁前天花又要裝前D, 總之(5.1.4)兩隻天花一定唔會喺正上方,因為(5.1.4)概念係聆聽者頭顶前後四條聲軌連成一圈作環繞,咁又講番基於以上第一點嘅平衡或甲聲嘅問題 , 種種考慮因素所至,又會否直接裝天花(5.1.2)D聲直接由頭頂正上方向下射會更簡單、效果會比天花加反射更好一點?   或者一係就(5.1.4)全天花或全反射會容易控制平衡同甲聲問題,小弟之前就係考慮哩D問題諗咗好耐,亦試咗好多,最後喺冇位置裝(5.1.4)情況下選擇了裝天花(5.1.2),效果小弟亦已覺得非常理想,起碼比四隻反射聲音來得細緻及明顯,亦比天花(5.1.4)簡單,以上全部可能只係小弟嘅幼稚諗法,並非一定係啱,都係果句,請各位手下留情,不喜勿插,謝謝!!^^

My cheap cheap set up!!
https://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=218493&extra=page%3D1

space 發表於 2016-6-8 17:12

唔好意思題外話,我覺得你前置應該加返釘腳,另外中置移出小小,用釘或木方等物品之類令佢角度微微向上,超底音都要攪攪佢,d聲肯定好過宜家

angokumusou 發表於 2016-6-9 17:54

space 發表於 2016-6-8 17:12 static/image/common/back.gif
唔好意思題外話,我覺得你前置應該加返釘腳,另外中置移出小小,用釘或木方等物品之類令佢角度微微向上,超 ...

多謝指教 釘腳方面我都有興趣 等我上網買來試一試{:1_343:}

alo8 發表於 2016-6-9 21:21

matt88p 發表於 2016-6-8 13:57 static/image/common/back.gif
冇錯我諗概念上來講反射加天花效果應該會比淨天花好,始終多咗兩條聲軌,但實際上小弟仲有一個小小嘅疑問,...

Ching, 你對JBL ES10係邊到買同幾錢呀?可否pm我!
頁: [1] 2
查看完整版本: Atmos喇叭安裝

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。