ah-b 發表於 2016-6-3 12:05

Crown Amp for Home

請教各網友大佬:

請問呢種商業用amp是否合屋企當av後級用?
係米會比音響級用amp粗聲,分析力較差,只一味好力?
呢類商業amp同家用amp玩法係米一樣?

*見到有部Crown CT4150 class d amp, 尺寸細,同$合自己負擔,想買2部砌成7.1。

Thank you.

buji 發表於 2016-6-3 12:28

ching 好似有一部8150
(Post76 Android 手機版送出)

wadee 發表於 2016-6-3 12:39

買一部ct8150 8ch就可以啦

oldappletree 發表於 2016-6-3 12:49

wadee 發表於 2016-6-3 12:39 static/image/common/back.gif
買一部ct8150 8ch就可以啦

正!尼款冇風扇,但喺後面接喇叭 應該點接駁?

ah-b 發表於 2016-6-3 12:54

因為我吾知class d架構,係米會好似class ab分開干擾會小d? 因為2部4150好似同一部8150 $一樣。
感謝指教!

wadee 發表於 2016-6-3 13:06

oldappletree 發表於 2016-6-3 12:49 static/image/common/back.gif
正!尼款冇風扇,但喺後面接喇叭 應該點接駁?

說明書有講
識就唔複雜
未用過就最好有朋友講解下

wadee 發表於 2016-6-3 13:08

ah-b 發表於 2016-6-3 12:54 static/image/common/back.gif
因為我吾知class d架構,係米會好似class ab分開干擾會小d? 因為2部4150好似同一部8150 $一樣。
感謝指教! ...

D類唔熱
夠靜又夠滑

用一部或兩部其實冇乜所謂嘅

maxlo 發表於 2016-6-3 13:23

師兄

首先crown呢類牌子, 99%係用係專業音響工程用, 例如某某大公司寫字樓, 大型商場音響, 戲院工程, 大型演唱會等等。

第二 class D本身工用係低熱量, 效率高, 體積細等優勢, 但有啲師兄唔喜歡class D聲底帶多數碼味道,
即係LP好聲啲還是SACD / DVD AUDIO好啲!

如果站係Av睇戲, crown CT4150 / 8150

Signal to Noise Ratio (below rated power 20 Hz to 20 kHz, A-Weighted)        110 dB

因為佢個spec都唔差

http://www.crownaudio.com/en-US/product_families/comtech-drivecore-series

會帶俾你戲院feel。

ah-b 發表於 2016-6-3 21:37

wadee 發表於 2016-6-3 13:08 static/image/common/back.gif
D類唔熱
夠靜又夠滑

Ching, 原來你用8150,用黎推你d全部咁大隻jbl夠吾夠力?部機味精重吾重?需吾需要某類性格amp至好聲?

*而家用緊Denon 4311 amp(推5隻m&k mps spks. 都吾算太好力),下一部想轉玩marantz前級....

Thanks.

ah-b 發表於 2016-6-3 21:43

maxlo 發表於 2016-6-3 13:23 static/image/common/back.gif
師兄

首先crown呢類牌子, 99%係用係專業音響工程用, 例如某某大公司寫字樓, 大型商場音響, 戲院工程, 大型 ...

我係AV友,九成睇戲,咁應該啱用...

Thank.{:1_326:}
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: Crown Amp for Home

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。