Nedkic 發表於 2016-5-22 01:00

想買隻$1500左右既耳機

係屋企電腦用, 主要睇戲/聽歌/打機(打機多數用另一個耳機)
插電腦, 無amp無sound card

睇中HD598, ad900x, DT860(mk某店賣$1300, 雖然舊款),
如果呢3隻邊隻好, 定有無其他
無sound card無amp會唔會推唔到上面果d耳機?

個人: 舒服(3-4hrs) > sound quality
唔該哂!!

joemanstar 發表於 2016-5-22 01:13

舒適為主可以唔使1500...........反正冇AMP冇生咭...........下面求其都ok

Audio Technica ATH-M20x
AKG K240
AKG K92
AKG K72
Denon AH-D301
JBL TMG81W
Philips SHL3300

Nedkic 發表於 2016-5-22 01:15

唔該哂, 我想玩隻開放式既
姐係我睇中果d 無amp推唔到?
因為想用幾年想買隻貴d既, amp果d遲d儲錢買

K.L.Tsui 發表於 2016-5-22 01:19

AKG K701 $999

這支耳機需然不好推,但音質比你提及的3支有過之而無不及。至於音色和佩戴感是否合意,就建議你親身去試下

玩得成千幾銀一支耳機,要出好聲,好的音源及耳放是不能缺乏的。預算不多的話,唯有一步一步的upgrade上去,分階段的去集齊一套系統。

如果只打算買支耳機直插電腦粗用,或許根本不值得花上千幾元去買一支耳機。 。 。

joemanstar 發表於 2016-5-22 01:23

Nedkic 發表於 2016-5-22 01:15 static/image/common/back.gif
唔該哂, 我想玩隻開放式既
姐係我睇中果d 無amp推唔到?
因為想用幾年想買隻貴d既, amp果d遲d儲錢買 ...

唔係推唔到, 係推唔好, 因為冇必要浪費, AKG果D本身不差, 再唔係Beyerdynamic DTX 770 DTX 910都一千樓下

Nedkic 發表於 2016-5-22 01:36

唔該2位
因為我唔想買平價果d, 想逐個逐個儲錢買
我會慢慢upgrade上去, 但推唔好耳機係咩意思?
無sound card無amp會唔會令到耳機音質差左?

sorry小弟好多唔識, 麻煩哂

K.L.Tsui 發表於 2016-5-22 02:00

Nedkic 發表於 2016-5-22 01:36 static/image/common/back.gif
唔該2位
因為我唔想買平價果d, 想逐個逐個儲錢買
我會慢慢upgrade上去, 但推唔好耳機係咩意思?

推唔好=會響,但唔好聽

K701是AKG的老旗艦,當年與HD600/HD650,DT880/DT990齊名。小弟想當年初燒Head-fi,佢賣成3千幾,不過而家轉左大陸做,價格大插水。當年不小人花上數以萬元的系統去推佢,佢絕對有potential比你慢慢組系統去推佢。

不過講到尾,除非你閒錢多,不要人地介紹咩你買咩,親身去試試是否合意好重要。

Nedkic 發表於 2016-5-22 02:10

K.L.Tsui 發表於 2016-5-22 02:00 static/image/common/back.gif
推唔好=會響,但唔好聽

K701是AKG的老旗艦,當年與HD600/HD650,DT880/DT990齊名。小弟想當年初燒Head-f ...

明白唔該哂{:8_385:}
而家先知推唔好會令到音質差左, 以為只係發揮唔到耳機

Nedkic 發表於 2016-5-22 02:12

另外我上網睇到Fiio e12 d人話幾好
淨買amp唔買sound card 耳機聲會唔會好d

因為小弟都儲左$2000左右買耳機, 所以都想買好d, 麻煩各位了

Nedkic 發表於 2016-5-22 02:15

話說師兄k701 $999價錢係邊度買?
岩岩price hk睇都要13xx
頁: [1] 2
查看完整版本: 想買隻$1500左右既耳機

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。