keke323 發表於 2016-5-22 00:02

momolee 發表於 2016-5-21 23:56 static/image/common/back.gif
無得打幾隻字就算
記得出番過包膠

咪鬼騎劫左樓主個 post 啦 {:1_352:}
返嗰邊吹過 {:8_390:}

momolee 發表於 2016-5-22 00:03

keke323 發表於 2016-5-22 00:02 static/image/common/back.gif
咪鬼騎劫左樓主個 post 啦
返嗰邊吹過

好{:8_390:}

wadee 發表於 2016-5-22 00:26

AV amp音量有兩種顯示方式
未必個個牌子都有
亦要視乎型號
樓主講的-80至0(0是大聲)是叫相對
另一種由0開始再逐漸提高的叫絕對
各師兄門要搞清楚

wadee 發表於 2016-5-22 00:35

樓主話負20db仍要覺得細聲
甘要睇睇你喇叭本身spec(喇叭靈敏度)和距離
同埋av amp cal完對前置個音壓是多少才可作出定論
Cal過程出錯亦有可能做成
手痕改左個喇叭音壓亦會

YYSKY 發表於 2016-5-22 08:39

點解大部分師兄都怕傷機及傷喇叭的,亳無考慮到傷耳傷身這個問題呢?
師兄你可以放心,大聲到你頂唔順時,只會傷你耳傷你身,絕對不會傷器材,因為器材是設計在大聲下使用的,除非你在戶外使用。

ericchoicw 發表於 2016-5-22 11:10

qaz123 發表於 2016-5-21 22:52 static/image/common/back.gif
出面大把鋪有這種配搭,自己試左再定案吧,唔好人講你就相信
(Post76 Android 手機版送出) ...

{:1_351:}
(Post76 Android 手機版送出)

wadee 發表於 2016-5-22 11:35

Av amp有eq調較
如果佢cal完
有時可能因應環境會同你加大某一頻段eq
又或有D師兄重口味亂加大
甘喇叭好易拍邊
長期拍晒邊就會傷喇叭
但拍邊用家應該會留意到
除非佢耳仔有問題

beechan118 發表於 2016-5-22 17:55

其實正常cal完犯唔係開0db睇戲先係岩岩好?{:1_342:}

wadee 發表於 2016-5-22 18:59

beechan118 發表於 2016-5-22 17:55 static/image/common/back.gif
其實正常cal完犯唔係開0db睇戲先係岩岩好?

每個喇叭靈敏度唔同
點會全部都0db?

beechan118 發表於 2016-5-22 19:30

wadee 發表於 2016-5-22 18:59 static/image/common/back.gif
每個喇叭靈敏度唔同
點會全部都0db?

所以我咪話cal完之後囉{:6_161:}
頁: 1 2 [3] 4
查看完整版本: 擴音機音量問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。