rlmfung 發表於 2016-5-2 01:00

Fiio AM5 初試

手上的 Fiio X7 已入手兩個月, 初用時已發覺推力不夠, 於是便入了AM2, 但推力只是有少少改善, 未足夠推大耳牛如Foster 50RP, HD800 和 T1等, 最大問題是有噪音, 最終放棄及換了同價的 K5, 玩了兩個月都非常滿意, 大耳用K5, 只是稍為不便.   今次 Fiio 出 AM5, 知道推力有大幅提升, 一出即入, 果然沒有失望, 不論音色和推力也有明顯提升, 推 T1 和 HD800 音量去到60已達可聽程度, 比AM2 有天淵之別, 就是用IEM亦有大改進, 有些懷疑為何 Fiio 要出 AM2.
(Post76 Android 手機版送出)

mysound 發表於 2016-5-3 22:22

怪不得AM5 用狂暴動力來形容{:1_326:}

laikwunho 發表於 2016-5-7 02:30

唔明你有咩好懷疑...
am2 人地話原本先係fiio x7 既原配...基於成本問題先係am1
推細耳機 am1 其實都唔好掂...(當然有人話am1 好聽過am2)
佢am2 係推好比較高少少阻既耳機或者木曼頭個d...
唔係俾你拿來推耳牛
我拿am5 來推我10a 個時...根本過推...仲衰過am1

kyo0434 發表於 2016-5-7 16:03

laikwunho 發表於 2016-5-7 02:30 static/image/common/back.gif
唔明你有咩好懷疑...
am2 人地話原本先係fiio x7 既原配...基於成本問題先係am1
推細耳機 am1 其實都唔好掂 ...

我用am5推TF10, um3x , asg2.5 bn
又唔見有過推既情況
am5煲幾十個鍾好過am2,開頭會好似有d over
之後會好好多

laikwunho 發表於 2016-5-7 17:25

kyo0434 發表於 2016-5-7 16:03 static/image/common/back.gif
我用am5推TF10, um3x , asg2.5 bn
又唔見有過推既情況
am5煲幾十個鍾好過am2,開頭會好似有d over

我試am5 係機緣巧合下係屋企試..
10a插上去一聽..無論low gain 定 high gain 個低頻都非常唔掂
冇力冇量..我冇興趣同你煲落去..
因為我本身冇大耳...留個am5 冇用...曬我續航力
換返個am2 好過...
點解我會話過推既見解係...
我一插隻三百蚊既serious 1耳機落rokson k2 度
隻野即刻變得低頻無力 無量 人聲模糊左
仲衰過係手機用...就好似10a插落am5 既情況一樣
我唔知你定義既過推係點..
理論上既野我就唔係好識...呢d 只係個人見解
唔岩聽可以跟返自己個套

cyrusp 發表於 2016-5-7 17:32

仲am5?梗係玩am1 mod,am2我都放左
頁: [1]
查看完整版本: Fiio AM5 初試

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。