NonNoNoNo 發表於 2016-4-28 17:41

Dolby Atmos 反射喇叭一問

小弟部AMP岩岩壞左, 正好比個籍口自己Upgrade去玩Dolby Atmos同DTS:X, 關於喇叭擺位, 小弟剛好多出一對Cambridge Audio MINX 20唔想浪費, 所以想請教各位師兄, 如果我用對Cambridge Audio MINX 20裝響類似Front Height既位置, 即前置上方, 單元斜上向天花板, 到底Work唔Work, 做唔做到Dolby Atmos應有既效果??

如果唔得, 裝上天花板又可唔可行呢? (不過太大工程, 小弟極之唔想咁做......).

麻煩請各位師兄比D意見, 指教一下小弟. 謝謝!!

bigair 發表於 2016-4-28 17:46

我覺得斜向下會好d,有無現場實景睇下?

samuel8892000 發表於 2016-4-28 20:12

bigair 發表於 2016-4-28 17:46 static/image/common/back.gif

應該斜向下。我都係咁用。效果唔錯。
(Post76 Android 手機版送出)

NonNoNoNo 發表於 2016-4-28 20:29

bigair 發表於 2016-4-28 17:46 static/image/common/back.gif

Bigair師兄, 實景如圖, 如果唔裝上天花板, 就會裝響圖中紅色位置, 而藍色位置就會擺書架式喇叭. 謝謝!

wadee 發表於 2016-4-28 22:03

裝得Front high梗係直打向皇帝位啦
點解要多此一舉呢?
反射喇叭設計是唔同的
就算是反射都要調整角度

wadee 發表於 2016-4-28 22:04

師兄部電視都裝得好高下

NonNoNoNo 發表於 2016-4-28 22:52

wadee 發表於 2016-4-28 22:03 static/image/common/back.gif
裝得Front high梗係直打向皇帝位啦
點解要多此一舉呢?
反射喇叭設計是唔同的

師兄,因為我唔係玩Front Height,而係玩Dolby Atmos,所以聲音應該係由上而下。呢個諗法岩唔岩呢? 謝謝!

NonNoNoNo 發表於 2016-4-28 22:56

wadee 發表於 2016-4-28 22:04 static/image/common/back.gif
師兄部電視都裝得好高下

師兄,其實部電視唔係裝得高,而係我低抄上去影。同埋,其實呢間係睡房黎,張相係我訓響張床度影,所以可能有錯覺,覺得好高。

wadee 發表於 2016-4-28 22:59

NonNoNoNo 發表於 2016-4-28 22:52 static/image/common/back.gif
師兄,因為我唔係玩Front Height,而係玩Dolby Atmos,所以聲音應該係由上而下。呢個諗法岩唔岩呢? 謝謝! ...

Atmos是多一份聲道由上而下

下而上本身地面個5.1或7.1需可以做到

wadee 發表於 2016-4-28 23:00

NonNoNoNo 發表於 2016-4-28 22:56 static/image/common/back.gif
師兄,其實部電視唔係裝得高,而係我低抄上去影。同埋,其實呢間係睡房黎,張相係我訓響張床度影,所以可 ...

我見你電視同門框一樣高
所以八卦問下
頁: [1] 2
查看完整版本: Dolby Atmos 反射喇叭一問

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。