leojai 發表於 2016-5-9 16:04

johnnykut 發表於 2016-4-28 13:05 static/image/common/back.gif
哈佬Leo兄
早排冇野upgrade,唔想上黎吸毒淨係得個睇字
所以都......

期待大作{:1_351:}

johnnykut 發表於 2016-5-10 01:15

leojai 發表於 2016-5-9 16:04 static/image/common/back.gif
期待大作

Leo兄見笑啦
邊有大作丫,只左抄右抄既手作仔{:8_374:}

黎緊會開始開窿入料{:9_421:}

ykluk 發表於 2016-5-10 13:12

其實johnny兄你造LPS都訂咗鋁箱, 點解唔用埋鋁箱做地盒? {:9_419:}

johnnykut 發表於 2016-5-10 13:59

ykluk 發表於 2016-5-10 13:12 static/image/common/back.gif
其實johnny兄你造LPS都訂咗鋁箱, 點解唔用埋鋁箱做地盒?

我要fit入隻櫃而又盡量大,所以冇睇過鋁箱資料就已經心急開工,而且我計過數要放20kg既材料,感覺上木穩陣d,
同埋出面賣既成品野大部份都係木殼

個鋁窗到手之後都有諗返呢個問題,睇埋佢結構只靠幾粒鏍絲好似有d牙煙,再做reinforcement又唔靚仔

ykluk 發表於 2016-5-10 14:10

johnnykut 發表於 2016-5-10 13:59 static/image/common/back.gif
我要fit入隻櫃而又盡量大,所以冇睇過鋁箱資料就已經心急開工,而且我計過數要放20kg既材料,感覺上木穩 ...

呵呵唔使驚, 因為Anthony大師兄嗰隻嘢過百磅, 佢都係用鋁箱做~~!! {:9_426:}

johnnykut 發表於 2016-5-10 14:22

ykluk 發表於 2016-5-10 14:10 static/image/common/back.gif
呵呵唔使驚, 因為Anthony大師兄嗰隻嘢過百磅, 佢都係用鋁箱做~~!!

今次做法我真係有89成抄佢{:6_138:}
1來想fit入隻櫃,2想又想學pac地盒咁做高光油面,可惜係完全失敗左{:6_159:}
阿Q d既就話層油漆面用黎防潮用囉{:9_418:}

ykluk 發表於 2016-5-10 14:39

johnnykut 發表於 2016-5-10 14:22 static/image/common/back.gif
今次做法我真係有89成抄佢
1來想fit入隻櫃,2想又想學pac地盒咁做高光油面,可惜係完全失敗左{ ...

PAC有個過千呎焗漆房, 就算想學都好難做得到....{:9_418:}

johnnykut 發表於 2016-5-10 15:39

ykluk 發表於 2016-5-10 14:39 static/image/common/back.gif
PAC有個過千呎焗漆房, 就算想學都好難做得到....

如果要靚又唔趕,其實我都有信心做到唔錯效果
方法係油開到好稀,油好多層,風乾起碼2個禮拜(我用2k油),收工時間做打磨拋光1個星期左右{:9_412:}

塞入櫃,唔見光,我就唔理佢咁多,
醜唔緊要,最緊要快有得玩

johnnykut 發表於 2016-5-27 14:32

等左幾個禮拜,光油都只係乾左9成,果然唔焗而油咁厚係乾得好很慢
但手癮起都唔理得咁多,開工{:6_169:}
所有材料準備好晒

成個過程最煩係排銅片,因為慳錢既關係,我只用左0.5mm,好軟身,平放真係企唔穩,排左1半要倒返1晒出黎做過
用兩包石墊斜個箱易做好多

1層石再1層石墨粉,過程唔太污糟

所有石都用晒冇得剩,冇料整細盒添

墊多塊o係面,感覺踩人上去可以踩實少少d石仔

完成
但未整地線冇得試{:6_168:}

leojai 發表於 2016-5-27 16:31

johnnykut 發表於 2016-5-27 14:32 static/image/common/back.gif
等左幾個禮拜,光油都只係乾左9成,果然唔焗而油咁厚係乾得好很慢
但手癮起都唔理得咁多,開工
...

隨便用條單芯銅線試住先.{:1_262:}
反正個地盒都要煲.
放系個固定地方一晚,等佢穩定D.用之前吾好搬來搬去.
頁: 1 2 [3] 4 5
查看完整版本: DIY地盒~~完工

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。