kaliser 發表於 2016-4-25 23:55

想問下聽ACG既問題

新手想問下到底聽ACG係指緊咩?因為如果聽ACG,見好多師兄都推介fitear。

但ACG歷史都幾耐,由以前高達0079,到今日lovelive,不論男聲女聲同旋律,都有好大改變⋯⋯

有沒師兄可以話比我知岩聽ACG到底指緊聽邊D ACG?定全部都OK?

ph0381 發表於 2016-4-26 00:20

我自己覺得ACG只不過係個歸類
其實同一首個可以係ACG歌,亦可以係Jpop,純粹睇你點分
個人認為聽ACG歌通常都中意有人聲音染,人聲甜同前
背景音樂可以話唔係十分注重,而且背景多變,無固定(電子、band sound、remix etc
所以我覺得聽ACG係某程度雜食

至於fitear,淨係聽過tg334,覺得男聲都就離變女聲{:8_389:}
所以可能聽女聲歌比較適合喇

dlmc 發表於 2016-4-26 00:43

我唔會當ACG係一種音樂類型,大概係一種歌手分類
例如水樹 藍井一般算ACG不算J-Pop吧
專唱動畫歌同聲優歌手歸類為ACG
(Post76 Android 手機版送出)

黑翼菜鳥 發表於 2016-4-26 21:21

我到是喜歡平衡型態,因為ACG類當中也有Original Soundtrack,這一類音樂由交響樂到電子合成也有
所以fitear我試完感覺上不太合口味

norip999 發表於 2016-4-27 09:34

話想搵耳筒聽ACG通常係想搵雜食得黎女聲毒,
因為ACG有好多歌都係高音女聲,但快歌慢歌連ROCK民搖都有。

hiyori 發表於 2016-4-27 16:21

我是覺得A/G 所用的音樂類型多變,由古典到電子、Jazz都有,當然歌的話還是以jpop風格為主,如果OST就有很多可能性

我倒是覺得A/G的音樂和歌曲都有獨特的曲風,例如日系動畫的配樂和西洋電影不太一樣,很多動畫和日系game的OST都有一種你一聽就知道是A/G的作品,所以要說找對耳機針對這點是可以理解的。

我想很多推Fitear的朋友都是針對動畫歌曲(アニソン),排除一些非常特別的作品,アニソン是「某一種特別的日系流行曲」,大多是節奏感強和比較令人tension上昇、感情強烈的樂曲,fitear有幾對耳機會頗合適。不過小弟身邊喜歡アニソン的朋友,用的系統基本上並不一樣,我只覺得有些耳機比較上不夾アニソン,夾的話還是看回個人口味

班目一角 發表於 2016-4-29 11:30

聽ACG耳筒會好FEEL好多,不過黎緊夏天睇黎真系要買對入耳....我依家用緊耳罩出街

alan_wyl 發表於 2016-4-29 14:53

班目一角 發表於 2016-4-29 11:30 static/image/common/back.gif
聽ACG耳筒會好FEEL好多,不過黎緊夏天睇黎真系要買對入耳....我依家用緊耳罩出街 ...

有冇FEEL好主觀,唔一定用耳筒就好。
我好鐘意聴MACROSS FRONTIER既歌,用喇叭臨場感就好豐富,聽藍井既歌就用耳筒;ANISONG既種類太多,不能一概而論。

班目一角 發表於 2016-4-30 10:13

{:6_122:}你咁講都岩
頁: [1]
查看完整版本: 想問下聽ACG既問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。