djaddy 發表於 2016-4-24 15:32

給電視的 Video (RCA) 地線

今早上網看到了條 "Gutwixe Perfext Grouxd" 用RCA 連接電原地線... 想了一会,又不想像 Perfext Grouxd 用多個插蘇頭... 所以用現用的電視電源線再揾條銀線試一試這樣做... 一插上條Video (RCA) to ground后, 画面黑位好左,雜訊小左, 對比度好左。 幾分鐘搞掂條 prototype,哈哈...

有時候才把新地線灌沙!
(Post76 Android 手機版送出)

edlsang 發表於 2016-4-24 18:29

好手工 !{:6_193:}

Alman 發表於 2016-4-24 21:54

請指教: Djady 兄的大作是將一條銀線一邊用RCA頭接電視, 另一邊接去電源插頭的地極?

謝謝!

djaddy 發表於 2016-4-24 22:09

Alman 發表於 2016-4-24 21:54 static/image/common/back.gif
請指教: Djady 兄的大作是將一條銀線一邊用RCA頭接電視, 另一邊接去電源插頭的地極?

謝謝! ...

Both sides must be connected to ground (NO POSITIVE CONNECTIONS). :)

raylee 發表於 2016-4-24 23:56

原來咁做都得, 不過而家部電視都無RCA頭了...得番3.5 JACK

djaddy 發表於 2016-4-25 09:39

raylee 發表於 2016-4-24 23:56 static/image/common/back.gif
原來咁做都得, 不過而家部電視都無RCA頭了...得番3.5 JACK

3.5 jack 都有 ground. 你可以試下。

djaddy 發表於 2016-4-25 09:41

整多條比睡房電視用。

raylee 發表於 2016-4-25 10:33

師兄, 咁樣即係走埋條電源線既地線? 咁條地線你直接唔駁?

oxgoodjob 發表於 2016-4-25 11:39

小弟電子0知識, 但想問下, rca個地唔係應該係工作地? 好似同地線個地係唔一樣喎

咁接地線應該好易有ground loop?

djaddy 發表於 2016-4-25 11:56

oxgoodjob 發表於 2016-4-25 11:39 static/image/common/back.gif
小弟電子0知識, 但想問下, rca個地唔係應該係工作地? 好似同地線個地係唔一樣喎

咁接地線應該好易有grou ...

Gutwixe 果條係咁嘅:
http://www.gutwire.com/?p=1305&preview=true

師兄説得對, ground loop 係 50/50 因為唔同缐材用唔同屏蔽, 落地方法同方向都会唔同, 唔同嘅器材都有唔同 balanced, signal ground/chassis, 所以要自己試試對你嘅器材 work 唔 work。

http://www.rane.com/note151.html
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: 給電視的 Video (RCA) 地線

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。