fungcmhp 發表於 2016-4-18 11:57

一對 Stage 5 的搬屋記

這對 Stage 5 耳機留給我一個非常好的印象, 原因不在於它在訂制時需要萬元的級數, 而係佢既聲音真係相當唔錯,
聲音細膩, 三段銜接自然順暢,高音部份相當華麗, 中音人聲及弦樂部份相當突出, 係我最鐘意的部份, 低頻量足,
有種鬆鬆的感覺, 我相信這歸功於出色的分頻設計, 並且在聲音偶合位置做的設計亦幫助不少, 我亦忠於原著,
在耳機出音口預留了一個小空間, 令聲音從單元經過導管後, 先行在這個小空間進行混和, 再送入耳道, 呢個可能
系聲音自然順暢的關鍵位置.

不如一齊來睇下搬屋既過程啊:

原本的屋企系咁樣的, 用得耐, 來身已經有D位置爆左.

拆屋後睇到單元及分頻啦, 個分頻唔算複雜, 但分頻點做得好.

close up D 睇下

要好細心咁每一樣野慢慢拆, 以免拆壞

終於拆晒出來啦

再睇多次

你睇下, D 老外既焊功同 "親" 都有得揮下喎

留下一堆殘骸

做新殼, 有新屋住了.

裝修期

最後階段啦

裝修好啦, 入伙, 終於有新屋住啦.

就系呢個小位置.

hiyori 發表於 2016-4-18 13:36

師兄手工真的很厲害啊
所以師兄在搬屋時,是按照原本的設計直接複製嗎?因為我是想housing和單元的擺位等對聲音應該有頗大的影響

fungcmhp 發表於 2016-4-18 14:09

hiyori 發表於 2016-4-18 13:36 static/image/common/back.gif
師兄手工真的很厲害啊
所以師兄在搬屋時,是按照原本的設計直接複製嗎?因為我是想housing和單元的擺位等對 ...

首先多謝師兄讚償先.

可以咁講系我無改過任何調音上的細節位, 只系忍唔住佢D線焊得太醜樣我重新全部再焊過.
系動鐵來講, 其實個擺位系無乜關系既, 反而系如果粒動鐵來身系有D細窿仔既話就唔好封到佢.
咁樣會變聲.

hiyori 發表於 2016-4-18 14:31

fungcmhp 發表於 2016-4-18 14:09 static/image/common/back.gif
首先多謝師兄讚償先.

可以咁講系我無改過任何調音上的細節位, 只系忍唔住佢D線焊得太醜樣我重新全部再焊 ...

謝謝師兄的講解,擺位的影響的確如師兄所說,主要是因為一些氣孔的位置而有影響
只因外殼物料和導管設計也可能會對動鐵耳機有影響,所以剛才有此一問而已。

fungcmhp 發表於 2016-4-18 15:41

hiyori 發表於 2016-4-18 14:31 static/image/common/back.gif
謝謝師兄的講解,擺位的影響的確如師兄所說,主要是因為一些氣孔的位置而有影響
只因外殼物料和導管設計 ...

有時可以互相研究一下。

alexkwok1982 發表於 2016-4-18 22:02

請問師兄自己diy?
(Post76 Android 手機版送出)

keigo912 發表於 2016-4-18 22:42

強.......{:6_121:}

fungcmhp 發表於 2016-4-19 00:07

alexkwok1982 發表於 2016-4-18 22:02 static/image/common/back.gif
請問師兄自己diy?
(Post76 Android 手機版送出)

係呀師兄,有時間指教一下。

粗人敵卡 發表於 2016-4-19 07:33

戴得舒服嗎

kent~ 發表於 2016-4-19 10:00

勁呀ching !

不過咁改法真係得?? 聲音同調音都無變咩??
頁: [1] 2
查看完整版本: 一對 Stage 5 的搬屋記

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。