cmlee 發表於 2016-4-22 11:35

師兄。。勁呀。。快啲換埋其他電容。。出個包膠

cmlee 發表於 2016-4-22 11:42

ykluk 發表於 2016-4-18 11:53 static/image/common/back.gif
大佬你電源部分嗰啲cap焊得穩唔穩陣呀?? 好似左搖右擺咁既~~

小弟焊嘢渣到屎....焊啲線既頭都已 ...

其實oppo呢塊電源板。。都算幾靚。。唔係咁容易整難佢。。。除飛真係同一個位。。成日又焊又拆。。

比起好多pcb 都算靚

我似前都係膽粗粗咁換電源板啲電容。。。

以家塊電源板。。所有大粒電容,整流都換哂

malretep 發表於 2016-4-22 12:02

cmlee 發表於 2016-4-22 11:35 static/image/common/back.gif
師兄。。勁呀。。快啲換埋其他電容。。出個包膠

師兄,咪玩小弟啦,我見過你部魔鬼105.我依家都係小學雞。{:6_203:}
(Post76 Android 手機版送出)

malretep 發表於 2016-4-22 12:05

cmlee 發表於 2016-4-22 11:42 static/image/common/back.gif
其實oppo呢塊電源板。。都算幾靚。。唔係咁容易整難佢。。。除飛真係同一個位。。成日又焊又拆。。

比起 ...

依塊pcb真係唔錯,用料足,以前工作關係大大少少國内(台/日/中糸)都接觸過。

malretep 發表於 2016-4-23 12:49

最難都係把細電容拿出來、只係個7粒(220uf & 100uf)都用咗2粒鐘.另外個板都係唔換,稔起十幾粒想死{:6_203:}
每粒Film 都加了Wima 0.22uf 63V.(PCB下加了銅柱仔(1cm) 和加熱溶膠定位)

malretep 發表於 2016-4-24 17:50

煲咗個幾粒200uf/100uf/0.22uf十幾個鐘、前後感覺係微細聲幾明顯、人聲甜美、有層次感,有換機感覺。好想換DA板D台灣電容....但D洞好細想起好痛苦。

cmlee 發表於 2016-4-24 22:35

malretep 發表於 2016-4-23 12:49 static/image/common/back.gif
最難都係把細電容拿出來、只係個7粒(220uf & 100uf)都用咗2粒鐘.另外個板都係唔換,稔起十幾粒想死 ...

係呀。。佢差唔多所有電容都屈腳。。拆係比較麻煩好多。。。。

師兄。。咁快用熱容膠。。。。。幾粒220uf 可以用黎較聲喎。。。可以試不同電容。。呢個位都有排玩

cmlee 發表於 2016-4-24 22:53

malretep 發表於 2016-4-22 12:02 static/image/common/back.gif
師兄,咪玩小弟啦,我見過你部魔鬼105.我依家都係小學雞。
(Post76 Android 手機版送出) ...

我都係同你一樣小學雞來。 又冇讀過電子。。都上網睇人點改。。自已又跟住改。。。

今日都膽粗粗改左105粒鐘

malretep 發表於 2016-4-24 23:07

cmlee 發表於 2016-4-24 22:35 static/image/common/back.gif
係呀。。佢差唔多所有電容都屈腳。。拆係比較麻煩好多。。。。

師兄。。咁快用熱容膠。。。。。幾粒220u ...

依家用緊松下FC都好滿意、所以落熱溶膠.

malretep 發表於 2016-5-2 15:39

昨日換了DA板中的220uf (松下FC x 4 , Elna x 1 , Rubycon *330uf 主要加多少少低音)
今早聽了3碟cd,音響感好咗,尾音收番靚。微細分析力好咗,特別以前一D聽到熟的唱片、突然有一D未聽過的聲音。人聲就近咗甜美咗啦。{:6_184:}
而且播電影的現場感和包圍感都非常非常之正。{:6_208:}{:6_208:}
不過....其他電容因為太細、仔腳又唔係直入脱電容都幾麻煩、快就15 mins一粒{:6_203:}慢就25mins直係唔明白要咁上電容。
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 部Oppo103終於魔玩了

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。