kpeel 發表於 2016-4-16 23:20

CM選擇困難,請師兄幫幫手

本身用IM02和harmony,現準備造隻CM
9成歌都係聽ACG女聲,剩低既會聽OST,好似Gundam UC個類...

已試左幾個型號
334 - 感覺似IM02補回低頻再高一班,但有02經驗,個人覺得這調音不耐聽....
Aya - 偏暗但耐聽
M17 - 低頻多到不能聽....不考慮
11PRO - 分析力高,聽ACG同OST都得,感覺係之中最雜食,但聲音太刺激
18PRO - 高中低頻太分離,唔似聽歌..

請問仲有冇其他CM可以推介呢?

cryushin 發表於 2016-4-17 00:57

ACG 我覺得fitear最好

zakuboy 發表於 2016-4-17 02:36

vision ear VE6 X-CONTROL
(Post76 Android 手機版送出)

johnwong1102 發表於 2016-4-17 05:08

FitEar335

kpeel 發表於 2016-4-17 09:24

zakuboy 發表於 2016-4-17 02:36 static/image/common/back.gif
vision ear VE6 X-CONTROL
(Post76 Android 手機版送出)

呢隻邊到有得試?

kpeel 發表於 2016-4-17 09:25

johnwong1102 發表於 2016-4-17 05:08 static/image/common/back.gif
FitEar335

如果335同334一樣,人聲都係咁近既話
應該唔岩我
下次試下

aronchee0599 發表於 2016-4-17 09:42

UE Reference Remastered

kpeel 發表於 2016-4-17 19:33

今試左335, UERR, VE3, VE5
335 - 334低頻加強版, 都係個句, 好聽但不耐聽
UERR - 樣樣都有,冇咩大缺點,但較悶
VE3 - 人聲出色,前但柔和,岩口味
VE5 - 人聲依然出色,表現更全面,遲下再聽埋VE6再決定要5家6

onlinemk2 發表於 2016-4-17 19:39

kpeel 發表於 2016-4-17 19:33 static/image/common/back.gif
今試左335, UERR, VE3, VE5
335 - 334低頻加強版, 都係個句, 好聽但不耐聽
UERR - 樣樣都有,冇咩大缺點, ...

Ue rr你換左條線就唔同呀{:1_339:}

kpeel 發表於 2016-4-17 19:50

onlinemk2 發表於 2016-4-17 19:39 static/image/common/back.gif
Ue rr你換左條線就唔同呀

真係!?
如果聽人聲,類似VE5個種效果用咩線?
UERR做到既話就扺玩阿,平好多囉{:1_248:}
頁: [1] 2
查看完整版本: CM選擇困難,請師兄幫幫手

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。