paulchung 發表於 2016-4-15 21:49

新手請教subwoofer問題

剛買在HRS-12 有以下問題

1. 用唔同subwoofer Cable 有唔同分別嗎?當然話用係HRS-12.
爬文HRS-12 配QED REFERENCE 係 MATCH. 但係我唔點先為止叫MATCH and 會有any different? 定係依D cheap cheap subwoofer 換唔換都無所謂?

2. subwoofer black panel 有 L 同 R input, subwoofer 得一個單元, WHY 有L同R input. Lee 個LR係點玩法{:6_126:}

Hope to Chings' Answer to me{:8_387:}

fm31331 發表於 2016-4-15 22:28

師兄,你個Frequency可以扭到Bypass位置,由部amp去較。
插位,我加咗個一去二插,自己感覺上好D!{:6_176:}

paulchung 發表於 2016-4-15 23:24

fm31331 發表於 2016-4-15 22:28 static/image/common/back.gif
師兄,你個Frequency可以扭到Bypass位置,由部amp去較。
插位,我加咗個一去二插,自己感覺上好D!{:6_176: ...

Thank you Ching answer to me

係米Frequency扭到Bypass,跟住AV Amp行Autosetup.爬文Frequency扭到80到OK

引述homealone師兄所講1去2無用.有些好似師兄你講1去2好D.所以唔知道點.

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=237919&extra=page%3D1&page=2

qaz123 發表於 2016-4-15 23:35

paulchung 發表於 2016-4-15 23:24 static/image/common/back.gif
Thank you Ching answer to me

係米Frequency扭到Bypass,跟住AV Amp行Autosetup.爬文Frequency扭到80到O ...

人地講既可以參考,但唔代表一定對

Szelong 發表於 2016-4-16 08:06

其實成日講1去2入會勁D,但有幾多人會將低音output set到最大再將十仔扭到最盡呢?
(Post76 Android 手機版送出)

homealone 發表於 2016-4-16 08:15

有,睇電影兇手在家裡肢解屍體時會這樣做{:6_130:}

wadee 發表於 2016-4-16 09:30

點解用QED REFERANCE呢?
因為HRS12太肥
所以要用QED修修成

十仔線分叉出你先要插晒L同R
插兩個窿聲音是大左好多
幾多db唔就得了

wadee 發表於 2016-4-16 09:33

條線match唔match十仔
甘要你自己試下先知
我中意唔等如師兄中意
買左唔中意咪放左佢囉
五百零蚊條
咪蝕一二百
玩影音個個程好緊要
學費一定要交

wadee 發表於 2016-4-16 09:37

仲有多口提一提
Hrs開1/3至1/2左右已經好足夠

Szelong 發表於 2016-4-16 10:26

我都仲未買條,如果大地震P8 v2 用乜好?
頁: [1] 2
查看完整版本: 新手請教subwoofer問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。