DevilElvis 發表於 2016-4-9 15:32

Panasonic V20H Plasma開唔著機……

我剛才一開機,聽到一聲"o拍"就唔著畫面,之後就隔一、兩秒閃三下紅燈………想問下係咪壞機??

唉…剛過5年保養{:6_203:}{:6_203:}{:6_186:}{:6_203:}{:6_203:}
(Post76 Android 手機版送出)

on_1020 發表於 2016-4-9 16:56

我試過有把散熱風扇唔著。換左佢。又可以
著番。   

goldberg0083 發表於 2016-4-9 18:20

我試過有幾粒電容器爆左
可能因為潮濕天氣 如果識得整十蚊以來就搞掂!
如果唔識俾人整可能要1000至2000

DevilElvis 發表於 2016-4-9 18:20

on_1020 發表於 2016-4-9 16:56 static/image/common/back.gif
我試過有把散熱風扇唔著。換左佢。又可以
著番。

你壞散熱扇都係"拍"一聲 之後著紅燈?

DevilElvis 發表於 2016-4-9 18:33

goldberg0083 發表於 2016-4-9 18:20 static/image/common/back.gif
我試過有幾粒電容器爆左
可能因為潮濕天氣 如果識得整十蚊以來就搞掂!
如果唔識俾人整可能要1000至2000

謝……可惜我唔識整……

信興過保養會唔會做維修?

hdconverter 發表於 2016-4-9 18:42

DevilElvis 發表於 2016-4-9 18:33 static/image/common/back.gif
謝……可惜我唔識整……

信興過保養會唔會做維修?

會整!有parts的話,收錢之嘛。。。上年呢個時候部PZ850情況一樣,師父換塊power board好似收咗一千蚊。{:6_154:}

goldberg0083 發表於 2016-4-9 19:06

就是這一個

goldberg0083 發表於 2016-4-9 19:20

又是拍一聲爆左,我在鴨記買2蚊一粒
自己整拆開看成部機裏得三張電路板和風扇
如果識拆的話一看就看到了,很小東西

on_1020 發表於 2016-4-9 19:25

DevilElvis 發表於 2016-4-9 18:20
你壞散熱扇都係"拍"一聲 之後著紅燈?

唔著果時唔係現場。唔知有冇拍一聲。   我之後開番但冇畫面。 開左開關果到有紅閃下閃下囉。   我網上查過。 閃紅燈次數。 可表示有什麼問題

mk2 發表於 2016-4-9 20:39

I experienced the same before but luckily it was within warranty period.Something (may be the cap) was burnt.The technician from Pan replaced the whole circuit boards for me.   15 mins work!
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: Panasonic V20H Plasma開唔著機……

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。