johnnykut 發表於 2016-3-31 03:04

Oppo 93 與 Panasonic 49cx700h hdmi 對應出問題(已完成A/V分離)

本身套機用左幾年,終於都捨得升級部電視
換左電視本應高興,但我對現時既av野已經脫晒節(乜而家既電視機咁鬼多野要set㗎){:9_412:}

換完電視諗住睇場戲高興吓,點知所有hdmi入既畫面全部都有noise(仲要勁嗰隻)
部oppo93有畫冇聲,岩岩先發現到電視要教hdmi setting

Set完後hdmi既畫面回復正常,部oppo終於有聲又有畫,
以為做埋聲畫分家就可以安安樂樂睇套戲先訓,點知又發現到問題,
真係要請教下有晒呢兩部機既師兄啦~~

我oppo用hdmi 2 做output,有聲有畫面冇問題,
但係我一插hdmi 1就boot唔到機,所有制冇反應,只可以熄機
獨立用1條線唔得,兩條線插晒又唔得,回復最初設置將primary set做hdmi port都唔得

由於我頭先發現電視既setting可以影響到部player出唔到聲,所以我暫時剔除左係部oppo既問題先
請問有冇師兄解答到我呢??{:9_418:}

wadee 發表於 2016-3-31 07:37

不如將部oppo reset一次先
Oppo hdmi又可以試下雙出
又可以oppo hdmi1同2都試下直上電視
先斷定左關唔o先斷定左關唔oppo事
師兄話聲畫分家有事?
師兄用咩amp?
仲有個d arc功能同hdmi連動功能都關晒佢

johnnykut 發表於 2016-3-31 07:48

wadee 發表於 2016-3-31 07:37 static/image/common/back.gif
不如將部oppo reset一次先
Oppo hdmi又可以試下雙出
師兄話聲畫分家有事?

Amp係用緊anthem mrx300,換電視前一直冇問題
換電視後開始唔得,,Oppo已經reset過
總之係一接通oppo既hdmi port "1",,就會停左o係開始畫面,除左可以熄機之外,對其他制都冇反應,,,插1個port唔得,兩個port接晒都唔得
現時只可以用hdmi port"2"睇片

由於尋晚試左幾粒鐘先發現電視既設定可以影響到其他av設備,所以我假定左係部電視應該仲有野要教

wadee 發表於 2016-3-31 08:06

電視所有hdmi插都一樣?

johnnykut 發表於 2016-3-31 14:50

就係連hdmi 1直入amp/電視都唔得

johnnykut 發表於 2016-3-31 16:21

唔知轉左標題會唔會多d人解答下我呢?{:8_387:}

kelvinchan 發表於 2016-3-31 16:30

johnnykut 發表於 2016-3-31 16:21 static/image/common/back.gif
唔知轉左標題會唔會多d人解答下我呢?

電視個Viera link熄左 ?
(Post76 Android 手機版送出)

johnnykut 發表於 2016-3-31 17:38

kelvinchan 發表於 2016-3-31 16:30 static/image/common/back.gif
電視個Viera link熄左 ?
(Post76 Android 手機版送出)

唔記得,今晚再睇下

請教下師兄viera link係用黎做乜??

wadee 發表於 2016-3-31 18:23

johnnykut 發表於 2016-3-31 17:38 static/image/common/back.gif
唔記得,今晚再睇下

請教下師兄viera link係用黎做乜??

Hdmi連動

wadee 發表於 2016-3-31 18:24

johnnykut 發表於 2016-3-31 14:50 static/image/common/back.gif
就係連hdmi 1直入amp/電視都唔得

試過電視不同hdmi插嗎?
有冇換hdmi?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: Oppo 93 與 Panasonic 49cx700h hdmi 對應出問題(已完成A/V分離)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。