edlsang 發表於 2016-3-21 19:30

阿定 發表於 2016-3-21 15:07 static/image/common/back.gif
邊度有得試齊四個model?

好少地方有得試齊4 隻……

alanadc23 發表於 2016-3-21 21:51

fm31331 發表於 2016-3-21 22:56

玩反射喇叭感覺前面音牆會高咗闊咗{:6_176:} 都幾明顯!

fm31331 發表於 2016-3-21 22:58

阿定 發表於 2016-3-21 15:07 static/image/common/back.gif
邊度有得試齊四個model?

定哥,好似地庫都有三個model!{:6_176:}

Cyruschow 發表於 2016-3-22 12:01

angusluk 發表於 2016-3-21 14:18 static/image/common/back.gif
我用過R50,如果本身前置唔夠高好難set得好,我自已就最終,用Front height and rear height去做,效果好好 ...

ching... you mean you are using two pairs of enabled speaker but set them as FH and RH in AV amp?? {:6_141:}

can you tell me more? thanks

Cyruschow 發表於 2016-3-22 12:12

各ching你好!!

我上星期先入手RP-140SA, 昨晚set好初部感覺良好,fune tuned後效果應該更正呀!!!

我玩5.1.4 (2前1中2後),而家.4 前面用RP140SA放在前置上, 後面 Rear Height 用衞星喇叭.....

現在想後面用埋 enabled (放在後置上- klipsch RB 41II (將會買)), 但唔想用RP140SA咁大隻,唔知用onkyo SKH410 好唔好呢??

小弟家: 前置至梳化12呎,梳化至後置3呎

angusluk 發表於 2016-3-22 12:22

Cyruschow 發表於 2016-3-22 12:01 static/image/common/back.gif
ching... you mean you are using two pairs of enabled speaker but set them as FH and RH in AV amp?? ...

i sell my r50 then use other spk and hang on the wall

terier 發表於 2016-3-22 12:34

如果後面已經用緊KEF R50, 前面再買Klipsch RP-140SA, 會唔會d聲唔夾呢?
畢竟2對喇叭取向唔同, R50玩擴散,包圍感應該好D. 140SA指向性好d, 應該可以易d有定位感.

定係咁玩可以2者兼得, 包圍感+定位感都好左 {:6_178:}

疑惑中....

alanadc23 發表於 2016-3-22 12:55

Rakehell 發表於 2016-3-22 13:16

Cyruschow 發表於 2016-3-22 12:12 static/image/common/back.gif
各ching你好!!

我上星期先入手RP-140SA, 昨晚set好初部感覺良好,fune tuned後效果應該更正呀!!!

Cyrus兄 , 你梳化至後置3呎 ??? 羨慕死我呢D梳化貼牆家庭
我係你就玩 7.1.2 ~
以我打機 7.1.2 為例 , 有時俾敵人追 , D槍聲腳步聲響後面出黎真係好正 . Surround Back 既效果係 5.1 俾唔到既.我用 Yamaha DSP , 擴展左 Surround Back.即係就算片源係 5.1 , 都會轉出 7.1 , 仲要好鬼準。

(不負責任地) 我覺得你可以大膽D買多一對 RP-140SA 先 , 反正RP-140SA玩 5.1.4 得 , 用黎做 surround back 7.1.2 又得 . 好鬼 Flexible. 聽下邊個效果好D . {:6_222:}

講多句, 既然你有 Klipsch 就唔好諗 SKH-410啦 ... 除非放唔落啦 {:6_180:}
頁: 1 [2] 3 4
查看完整版本: 反射喇叭分享及Klipsch RP-140SA 開箱

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。