ozrayyau 發表於 2016-3-14 19:29

Schiit Audio Ragnarok 敗下陣 (14-04 update)

老友睇咗呢貼:http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=216454&highlight=ragnarok

就好有信心整咗一套 Ragnarok 推 HD800 去取代 HD600 + Audio-GD, 又話我 Fostex A8 Dual mono 推 HD700 差咁啲{:6_187:}

近日識咗位耳機發燒友, 大嘅有四十對耳機, 十零廿對耳塞, 佢好慘, AK T8i 整完返嚟第二日又死過, 聽咗一日昨{:6_192:}喺佢度聽咗一架德國野, 推 K812 令我着迷, 再接 HD800, 好得喎{:6_212:} 咁我就照單摯藥,Violectric Audio HPA V281, AKG K812, HD800 + Cardas Clear 就入咗門,Cardas Clear 係最後入屋, 之前係用細牌子 Balance 同 Cardas Clear Light 6.3mm 比 HD800, 一換上 Clear Balance, 我冇野講, 望住 K812, 死囉, K812 吸引我嘅地方, 强項, HD800 + Cardas Clear 有齊, 而且大音埸高分折力係 K812 唔多拿手概(相比 HD800)。

講比老友聽, 咁就進行咗 Ragnarok VS V281, Little Dot SE6 做培跑{:6_183:}

佢嘅機坐哂龍床, 架 V281 佢比咗四粒野承起{:6_194:}

ozrayyau 發表於 2016-3-14 20:29

當曰得三個人, 其中一個乜耳機都冇, 據講聽完我套 HD800, 己經買入 800 啦{:6_165:}, 當曰耳機有 HD800 + Cardas Clear Light Balance, HD800 + Cardas Clear Balance, HiFiMan HE-6 同 HE-560, AKG K812。歌曲有試女聲, 中國大鼓, 小提琴同其它較複雜樂章古典。我好簡單咁聽咗兩架 Amp 推 HD800, 心中有數後坐埋一邊, 原來睇人忙碌比較, 面上又浮出古怪表情, 都幾開心。

moliu 發表於 2016-3-14 21:55

都係我唔好,年頭的聚會俾套簡單野大家試,唔好好招呼大家~~~

t1174 發表於 2016-3-15 14:16

反而想問下架上的 revox 如何

ozrayyau 發表於 2016-3-15 14:51

t1174 發表於 2016-3-15 14:16 static/image/common/back.gif
反而想問下架上的 revox 如何

Sorry 冇聽過, 呢啲古老野, 高清冇份, 味道又唔夠胆機,我就唔會掂, 壞咗仲煩。

t1174 發表於 2016-3-15 21:09

有點可惜,見到台 revox 都有 phone out 同其獨立 vol.
但比較3台 amp 又真是要唔少時間呢?

nec_c616 發表於 2016-3-15 21:22

{:6_212:}{:6_212:}{:6_212:}{:6_212:}{:6_212:}{:6_212:}{:6_212:}{:6_212:}{:6_212:}{:6_212:}
(Post76 Android 手機版送出)

witon 發表於 2016-3-16 21:28

聽只有hugo 同果隻Violectric 先至較為發揮到HD800

其實認真玩你早就入HD800,
遲D入埋LCD3 / LCDXC 同一層次唔風格,
但前提你要挺得亦有一身銅頭鐡頸先

黑翼菜鳥 發表於 2016-3-16 21:57

正~{:8_372:}

ozrayyau 發表於 2016-3-17 03:50

witon 發表於 2016-3-16 21:28 static/image/common/back.gif
聽只有hugo 同果隻Violectric 先至較為發揮到HD800

其實認真玩你早就入HD800,

唔會啦, 平板發聲方式, 尤其是低音, 就同 SE846 打鐵皮低音同號角式人聲咁, 令我封厭{:6_165:}
頁: [1] 2 3 4
查看完整版本: Schiit Audio Ragnarok 敗下陣 (14-04 update)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。