bensoncfmak 發表於 2016-3-7 21:01

非宫方OPPO 105 Special Edition

早前睇到宫方部103D Special Edition,又適逄入手600I,因為SIMAUDIO MOON 能很忠實演繹出音樂原本,沒有過多自我性格,令我知道想要什麼音色,關顧屋企地方淺窄,又唔想買多一部SACD機,又要買線材比多一部機,又比人話{:6_124:} ,所以立心一摩!
首先我只想摩改電源部份,改一份LPS(Linear Power Supply),由於105用switching牛,想睇睇有咩分別,去到師傅舖頭聽下佢自己部已改LPS同埋嘅105,{:6_243:} 已經啱我心水,師傅仲話有好多可以摩,然後就約左佢幫我全摩
未摩改前

摩後

喺度特別多謝師傅改成日機冇食飯之餘又要應付我嘅催逼,更力求完美送埋3條方芯銀線作為LPS去IDE道線{:6_162:}

摩改內容:
1, LPS電源部份
2, CPU clock
3, 100mhz clock (analog)
4, 兩聲道底板大Mod (包括兩粒M-cap)
5, 全紫銅屏閉
6, 古河IDE座

唔講聲住,比人家睇睇畫面比較先
上:未摩改,下:已摩改

畫質上改變我覺得光左,細膩位多左,不景今次摩改並非主要在畫面,LPS,CPU Clock會對畫面幫助,有如此增長都好開心{:6_134:} ,唔知ching門睇到有冇更加多?

待續.....

bensoncfmak 發表於 2016-3-7 21:02

聲音方面:
返到屋企一開機,成個人呆左,感覺好似買左部CD機返黎。之前我買過一部CYNUS CD6 作為PLAYER,但口味問題我比較喜歡OPPO聲音,我比較喜歡流行曲,CYRUS比較斯文,並唔啱我,摩改後我怕冇左我鍾意嘅OPPO聲,開聲後消除左這個疑慮,聲音比以往暖,沒有生硬感覺,這是我很想改變地方,另外細緻聽多左好多。

@owen@ 發表於 2016-3-8 11:11

請問那裏摩改及重有無保用,大約幾$

manlad760 發表於 2016-3-8 11:19

@owen@ 發表於 2016-3-8 11:11 static/image/common/back.gif

師兄,我估應該冇保養喇,改變了原廠零件。

samyiu 發表於 2016-3-8 11:49

creamcream 發表於 2016-3-8 12:53

勁呀Ching 好重手

bensoncfmak 發表於 2016-3-8 12:57

@owen@ 發表於 2016-3-8 11:11 static/image/common/back.gif

Ching,如果摩改只係LPS拆返出黎仲可以保,好似我咁就冇,摩改價錢好貴,如你真係想要PM我。

bensoncfmak 發表於 2016-3-8 12:59

samyiu 發表於 2016-3-8 11:49 static/image/common/back.gif
師兄勁 !!!
畫面比未MOD 之前光左 ??! 係咪會再tune 一tune?!?

其實仲細緻左,相機影唔到出黎,都會再tune

samzone 發表於 2016-3-18 13:54

bensoncfmak 發表於 2016-3-8 12:57 static/image/common/back.gif
Ching,如果摩改只係LPS拆返出黎仲可以保,好似我咁就冇,摩改價錢好貴,如你真係想要PM我。 ...

Ching, 可否PM 價錢,邊度Mod, 感激

keke323 發表於 2016-3-18 14:26

嘩,成個空軍基地咁 {:6_200:}
(Post76 Android 手機版送出)
頁: [1] 2
查看完整版本: 非宫方OPPO 105 Special Edition

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。