益優格 發表於 2016-2-29 06:08

新手15-7K Budget 想買5.1聽歌睇戲打機

求推介av amp及喇叭

老婆大人要睇戲用,要求唔高,分離度,清淅,定位ok就夠
我自己就聽歌多,所以想買對靚小小既前置被動,黎緊幾年玩落再掟多30K左右買2.0 PLAYER同AMP分家

聽開交響,弦樂,METAL 同流行曲,人聲

budget 比例:AV AMP+3.1   /    前置2.0
我遇大約1:2,姐係5K/10K,各有

咁樣夾套5.1會唔會唔好聲

另外我有部 6K既手提usb DAC solo -db,非同步輸出,
Digital S/PDIF output
analog 4PIN 左右聲道獨立輸出
用佢解碼聽歌會唔會好過3,4K 既AV AMP,係既話用digital定analog輸出較好

麻煩晒各位

edlsang 發表於 2016-2-29 08:00

5k budget may be buy Basic AV Amp only!

益優格 發表於 2016-2-29 08:53

edlsang 發表於 2016-2-29 08:00 static/image/common/back.gif
5k budget may be buy Basic AV Amp only!

係,我見646 同930都係4k多小小
因為AV AMP真係無乜認識,諗住買入門都夠玩
解碼格式夠齊,十年八載都唔駛換
我房細唔夠一百呎,POWER唔駛好大都得

ykluk 發表於 2016-2-29 10:30

接唔接受買二手嘢~~?? {:9_419:}

益優格 發表於 2016-2-29 12:08

ykluk 發表於 2016-2-29 10:30 static/image/common/back.gif
接唔接受買二手嘢~~??

想買新多D

可唔可以 一手二手呢個價位都推介下

ykluk 發表於 2016-2-29 12:59

益優格 發表於 2016-2-29 12:08 static/image/common/back.gif
想買新多D

可唔可以 一手二手呢個價位都推介下

正如edmond兄所講, 你既筆直以AV AMP計只係可以買到入門既AMP, 你想單用一部入門AV AMP去推足5隻喇叭, 然後又想聽歌聽吓交響弦樂METAL同流行曲人聲(即係聽晒~~)等等, 小弟唔知你要求係點, 但我會覺得除咗有聲出之外, 所謂"分離度,清淅,定位ok"就真係唔好諗.....{:8_395:} 講真, 小弟諗呢到無論係HIFI/AV玩家師兄都會對"分離度,清淅,定位ok"既要求仲追緊, even佢哋用緊比你筆直多二三十倍既人.....唔關聆聽空間大細事.....{:6_129:}

所以小弟點解會問樓主你接唔接受二手既原因, 同一個價錢, 一部全新既入門AV AMP同二手既前2期次旗艦AV AMP, 唔計最新既dolby atoms/dts:x/auro3D等等, 你得到既一定係二手既前2期次旗艦AV AMP會多啲, 問題係你想要啲乜, 你想玩啲乜~~ {:6_146:}

我諗樓主你去聽吓唔同牌子既av amp, 得出你心目中想要既聲底先, 家下新機同舊機既聲底又有可能唔同(有人話馬仔8802A好猛, 同以前既柔情馬仔唔同咗~~), 揀啱聲底, 睇吓你要全新定二手AMP; 然後睇喇叭, 去聽吓邊隻前置你想要(不過你乜都聽, 除非有特別喜好, 我會估鑑聽級既可能啱你啲), 如果唔介意二手既話當然C/P會高好多~~~!! {:9_423:} 當然你要留意仲有隻十仔要買, 你筆直真係唔多選擇~~

如以前置喇叭計, 小弟會建議你可以去試聽吓:
1. KEF LS50(不過普通AV AMP真係推唔到佢靚~)
2. ATC SCM11(其實都係講吓, 因為要推佢仲難~~)
3. JBL系列 (小弟唔熟型號, 不過JBL的確係睇戲一流又平易近人, 聽歌就睇型號喜好啦, 號角梗係無得頂~~!! 等呢到啲JBL用家比意見你)

希望幫到樓主~~!! {:8_387:}

益優格 發表於 2016-2-29 15:16

唔該晒

耳機我係鍾意鑑聽
我諗喇叭都係 高音質感要好 人聲唔太後 低音要質唔要量 解析好

試過venere 2.0用646推
係分析力太差不過其他都算岩口味

不過無換amp 同喇叭橫向對比

5.1初接觸 我都唔知有乜要求
出到聲就得 玩下先知自己想點

我唔知邊到可以比我買咁平野任試唔嬲

ykluk 發表於 2016-2-29 16:39

益優格 發表於 2016-2-29 15:16 static/image/common/back.gif
唔該晒

"試過venere 2.0用646推
係分析力太差不過其他都算岩口味" <-- 九成九都係推唔到~~ 需知道所謂推唔推到, 最起碼都係三頻聽出嚟實在最好係飽滿, 部AMP充分咁將各頻以最平衡平均既方式比喇叭~~!! Sonus Faber出既喇叭分析力衰極有限, 應該唔會有太差既感覺~~!! {:9_423:}

一間鋪頭比你任試就一定唔會喇(除非你真係好熟好熟間鋪~~), 行多幾間試多啲, 呢啲時間無得慳~~!! {:9_407:}
頁: [1]
查看完整版本: 新手15-7K Budget 想買5.1聽歌睇戲打機

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。