ykluk 發表於 2016-2-24 14:25

DIY DC線既選擇

想請教吓各位DIY過DC線既師兄分享吓經驗, 如手頭上有1mm純銀線, 0.5mm純銀線, 1.2mm紫銅線, 0.9mm紫銅線同0.26mm紫銅線, 線芯應該係做粗既單支線, 定夾雜唔同size既線扭埋嚟做好啲呢~~?? {:9_419:}

歡迎各位師兄指教~~!! {:8_387:}

malretep 發表於 2016-2-24 14:46

Luk兄、DC線沒有造過、不過電源線就有少少經驗.
我經驗係紫銅+銀線出嚟D聲比較溫暖和明亮、而且音場濶得黎立體感高。
(Post76 Android 手機版送出)

ropresident 發表於 2016-2-24 15:52

小弟造過幾條, 通想DC都係睇你用緊果隻物料既聲音取向而定點溝法.
通常都係muti core muti size, 唔需要太粗既單支.
TOTAL計, 唔係太大POWER既大約 1mm-1.5mm平方就夠哂用

ykluk 發表於 2016-2-24 16:15

malretep 發表於 2016-2-24 14:46 static/image/common/back.gif
Luk兄、DC線沒有造過、不過電源線就有少少經驗.
我經驗係紫銅+銀線出嚟D聲比較溫暖和明亮、而且音場濶得黎 ...

紫銅+銀線既電源線/喇叭線甚至拖板我都做咗喇~~ 擺明以後唔使買廠線添~~~!! {:9_407:}

可惜小弟太忙唔多時間, 所以造一條都搞幾粒月, 唔係乜線都比紫銅+銀線換晒咯~~ {:9_408:}

ykluk 發表於 2016-2-24 16:25

ropresident 發表於 2016-2-24 15:52 static/image/common/back.gif
小弟造過幾條, 通想DC都係睇你用緊果隻物料既聲音取向而定點溝法.
通常都係muti core muti size, 唔需要太 ...

我唔係想做條用得既線, 而係想做條"好得"既線, 所以"夠用"同"通想"既諗法唔使去諗~~ {:9_422:}

簡單講, 其實我想知DC線係用粗單支定多散芯去做會得出較為"得"既結果呢~~?? {:9_419:}(聲音取向唔使諗啦, 我好清楚紫銅+銀線係咩取向)

malretep 發表於 2016-2-24 17:07

ykluk 發表於 2016-2-24 16:15 static/image/common/back.gif
紫銅+銀線既電源線/喇叭線甚至拖板我都做咗喇~~ 擺明以後唔使買廠線添~~~!!

可惜小弟太忙唔 ...

原來係同道中人{:6_193:}

ykluk 發表於 2016-2-24 17:16

malretep 發表於 2016-2-24 17:07 static/image/common/back.gif
原來係同道中人

你以為我真係齋睇你地同alman兄佢哋成班紫銅友既post, 唔會心思思去搞咩~~~ {:9_407:}

不過真係太忙, 上年年尾先叫做搞掂第一條, 宜家共有2條PC/拖板/1對喇叭線, 仲有條PC做緊~~~ {:8_374:}

malretep 發表於 2016-2-24 18:26

ykluk 發表於 2016-2-24 17:16 static/image/common/back.gif
你以為我真係齋睇你地同alman兄佢哋成班紫銅友既post, 唔會心思思去搞咩~~~   

不過真係太忙,...

咁!Luk兄有冇玩BGT先{:6_235:}

ykluk 發表於 2016-2-24 18:36

malretep 發表於 2016-2-24 18:26 static/image/common/back.gif
咁!Luk兄有冇玩BGT先

唔得閒啦~~~ {:9_440:}

況且我鍾意一樣還一樣咁搞, 先知嗰樣嘢係咪啱自己需要, 仲有成堆線未搞, BGT呢啲排隊都仲有排......{:8_367:}

ropresident 發表於 2016-2-24 19:17

ykluk 發表於 2016-2-24 16:25 static/image/common/back.gif
我唔係想做條用得既線, 而係想做條"好得"既線, 所以"夠用"同"通想"既諗法唔使去諗~~

簡單講, ...

好得既話真係要邊試邊tune。
夠用就是但有線過就OK啦,唔會話你知幾粗…………
不過1.5平方真的已經好好,想再好就要用純銀{:8_390:}

另外,做多d吸震同防干擾。
頁: [1]
查看完整版本: DIY DC線既選擇

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。