endoh 發表於 2016-2-10 13:35

papabaggio 發表於 2016-2-10 03:00 static/image/common/back.gif
大前提你覺得onyko 同Pioneer嘅調音有冇分別?我自己木耳聽係有少少分別,onyko 聽耐咗係有少少音染,佢所 ...

兩者真係有小小分別,一拎上手就聽到
ONYKO感覺上高音啲啲,因為我重係新手,唔知咩係音染
ONYKO音場感覺係大小小,不過兩者都好出色

我諗X1 貴係貴在有BAL頭可以換線玩下
不過暫時玩住100R先,型仔啲{:1_352:}

endoh 發表於 2016-2-10 13:38

mysound 發表於 2016-2-9 17:24 static/image/common/back.gif
可以試埋dx80, 對於budget唔多,始終dx80係性價比最高,又硬解dsd

可惜金X 售貨員無俾我試吧!
其實我等緊佢俾我試,可惜可惜

countryboyhk 發表於 2016-2-10 14:09

試過 ZX100 質素, 認真一般般, 個人覺得比 A17 只提升一點點, 質素比 ZX1 可能還差DD.但 ZX1 著實幾重口味, 高音/低音都好極端地強化, 聽 ACG 應該幾掂, 夠曬刺激. 去日本 e-earphone, 如果遇正減價(5千羊), 二手 ZX1 都係賣3萬羊多D, 仲有10部8部比你任揀, 真係好想入部玩下.

X100R 試過, 印象不深, 可能調音偏向 SONY 既關係, 都係人聲較前, 低頻量多.反而試 DP-X1 , 就明顯感受到佢既人聲獨特性, 好溫婉細膩, 而且音場係幾寬廣, 分析力和我部 P1 係好接近. 仲未計 2.5mm 平衡頭.不過, 始終都係耳聽為實, 慢慢試, 話唔定再過幾個月又有新機出都未定.

nec_c616 發表於 2016-2-10 18:39

countryboyhk 發表於 2016-2-10 14:09 static/image/common/back.gif
試過 ZX100 質素, 認真一般般, 個人覺得比 A17 只提升一點點, 質素比 ZX1 可能還差DD.但 ZX1 著實幾重口 ...

xdp-100r 或 dp-x1 2選1吧!{:6_184:}
(Post76 Android 手機版送出)

papabaggio 發表於 2016-2-10 21:21

countryboyhk 發表於 2016-2-10 14:09 static/image/common/back.gif
試過 ZX100 質素, 認真一般般, 個人覺得比 A17 只提升一點點, 質素比 ZX1 可能還差DD.但 ZX1 著實幾重口 ...

我放咗部onyko就係因為佢人聲嘅音染同埋太斯文{:6_147:} ,所以冇話好與唔好,只有自己喜不喜歡

papabaggio 發表於 2016-2-10 21:29

endoh 發表於 2016-2-10 13:35 static/image/common/back.gif
兩者真係有小小分別,一拎上手就聽到
ONYKO感覺上高音啲啲,因為我重係新手,唔知咩係音染
ONYKO音場感覺 ...

不過onyko嗰部係兩粒晶片,如玩埋平衡咁onyko 嗰部好啲,但論調音我較喜歡pioneer,不過我自己最近諗緊opus1, x7 , valoq依三部選其一

WallerHomie 發表於 2016-2-11 11:01

我就覺得ZX100音質好過ZX1,特別係分析力方面,ZX100中性得多,音色直白,能夠反映耳機既調性;反而ZX1唔似依個價位既DAP既聲底,音染好重,不過可能比較適合聽POP。

木耳的我路過
(Post76 Android 手機版送出)

kits0228 發表於 2016-2-11 18:28

如果唔太執著2.5,我覺得XDP100不錯呀~剛剛買左一個星期,開心使用中~:)

jo_ckh 發表於 2016-2-17 11:14

WallerHomie 發表於 2016-2-11 11:01 static/image/common/back.gif
我就覺得ZX100音質好過ZX1,特別係分析力方面,ZX100中性得多,音色直白,能夠反映耳機既調性;反而ZX1唔 ...

Sony 機要用返 sony earphone, zx100 + xba-z5 d 人聲味道真係一試難忘
我覺得唔係一定分析力高就好聽......

Hoyan 發表於 2016-2-17 13:18

papabaggio 發表於 2016-2-10 21:29 static/image/common/back.gif
不過onyko嗰部係兩粒晶片,如玩埋平衡咁onyko 嗰部好啲,但論調音我較喜歡pioneer,不過我自己最近諗緊op ...

强烈建議去試X7 + AM2 !
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: DAP選擇(dx80,zx1,zx100,xdp-100r)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。