c9394c 發表於 2016-2-8 13:51

新手請教,喇叭擺位

小弟喺POST76 睇左好多師兄嘅大師級器材,令我大開眼界,依家終於到自己有機會入坑,希望各師兄可以不吝賜教,俾D意見我,感謝。

言歸正傳,由於我張梳化唔係靠牆,所以一路都諗緊後置點擺好,究竟係用一對STAND 好丫?定係上天花好呢?

用STAND好處係可以校啱高度,SET喺 ear level,但壞處係要額外購置STAND,同破壞間屋嘅美感(老婆嘅主觀感覺{:1_260:} )

由於小弟畢直有限,大概20-30K左右,聽歌/睇戲 50/50 心目中嘅配備係

AMP MARANTZ SR5010
Front KEF R100
Middle KEF R200C
Back KEF T101(用STAND) or Scandyna(上天花)
Bass Sunfire HRS-10

下面係小弟個廳平面圖,希望大家俾D意見我,另外,上面嘅器材如果有咩意見,都麻煩指點下我,因為我真係新新新手,無咩頭緒,感謝!

YYSKY 發表於 2016-2-8 23:35

香港地當然天花裝拉,省地方,缺點是見到膠槽明線,除非裝修預留位置,
用腳架唯一係線可以走地腳靚D,高度可調式,但相當阻地方,
高度問題,嚴格來說係有,但廳細大可以較正角度直指黃帝位,
玩HiFi係需要學識妥協的。

YYSKY 發表於 2016-2-8 23:41

較啱高度掛牆亦可,只是見到更多膠槽。

c9394c 發表於 2016-2-8 23:51

師兄,咁用Scandyna 做天花喇叭又係唔係一個好選擇呢?定係有其他可以推薦俾小弟?{:1_332:}

wadee 發表於 2016-2-9 00:05

師兄
Surround裝打橫斜對耳仔會較好
會距離太近就裝高少少斜下對皇帝位

wadee 發表於 2016-2-9 00:07

如你中意kef
環繞用蛋仔會較101靈活
前置用R300啦

c9394c 發表於 2016-2-9 00:17

wadee 發表於 2016-2-9 00:07 static/image/common/back.gif
如你中意kef
環繞用蛋仔會較101靈活
前置用R300啦

thanks 師兄意見

我梳化後面無牆,所以要裝上天花板,如果用KEF 蛋仔裝上天花板打斜向下射得唔得呢?
因為我係新裝修,所以拉線方面無問題。

R300 out 畢呀!過唔到海關{:1_247:} {:1_247:} {:1_247:}

wadee 發表於 2016-2-9 09:43

c9394c 發表於 2016-2-9 00:17 static/image/common/back.gif
thanks 師兄意見

我梳化後面無牆,所以要裝上天花板,如果用KEF 蛋仔裝上天花板打斜向下射得唔得呢?

甘梳化後係咩?

deviltbear 發表於 2016-2-9 13:02

喇叭最好一步到位,R300啦

c9394c 發表於 2016-2-9 13:40

wadee 發表於 2016-2-9 09:43 static/image/common/back.gif
甘梳化後係咩?

梳化後面係一個用嚟著鞋嘅AREA,咩都無架。裝上天花板唔得?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 新手請教,喇叭擺位

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。