nikfung 發表於 2016-2-4 21:49

其實Campfire的這3對耳机都有試聽, 首先"利申"本人並喜好Shure的分音比重(但也没憎恨、因為這是它的品牌特式)....

但也不認同Jupiter的聲底近似Shure....用AK380Copper初聽時、分柝力十分好、易推(推大聲一點也會有底噪)...但發现人聲的位罝在耳的下方....沒錯,就是下方......我可聽了好幾片和換過不同的耳胶!!! 而音樂的位置和分離度也十分貼耳和少......只能勉強說是用來聽音樂、而人聲.........846應該比它好........

至於Lyra, 就返而較有驚喜(前堤是你的player要夠力, 因為當Jupiter用Volumn 75時、Lyra卻要105, 無法....動圈嘛)整體的人聲和音樂分離度夠和位置感好, 但分柝力當然沒Jupiter好(但夠)...而三頻表現平均、飽滿!! 但缺點是手機一定推不好!!

最後"平價"的Orion.....OK喎.....但ALO卻跟那條最不夾的Tinsel......我情願加$換Copper22!!

jesadjust 發表於 2016-2-5 10:25

onlife 發表於 2016-2-4 20:29 static/image/common/back.gif
有興趣食花生, 求 link

成地花生

https://www.facebook.com/groups/168524749997785/

jesadjust 發表於 2016-2-5 10:41

nikfung 發表於 2016-2-4 21:49 static/image/common/back.gif
其實Campfire的這3對耳机都有試聽, 首先"利申"本人並喜好Shure的分音比重(但也没憎恨、因為這是它的品牌特 ...

無錯 我都唔認同campfire audio聲底似shure 兩間廠嘅調音取向唔同

當初揀535嘅時候我個人比較專注聽人聲 但幾年過後聽歌聽得越來越雜 不論ballad pop electric rap alternative rap rock同classical都有涉獵 所以個下配dx90直出聽jupiter 佢嘅音樂性好好 好有活力 而且人聲感覺係清澈而且多detail 非常對我而家嘅胃口

可能前端聲底唔同 各人口味亦有所不同 所以我個人係比較喜歡jupiter 但如果我有機會試用ak380出嘅 可能同ching或斯路兄一樣比較喜歡lyra 但小妹一則銀彈唔多 二則對dx90亦相當滿意 而家對dx90/macbook直出配jupiter呢個組合愛不釋手 所以想同大家分享下

多謝ching精彩分享

edgarcpu 發表於 2016-2-5 17:49

灣仔入手 $6500

斯路 發表於 2016-2-5 18:27

jesadjust 發表於 2016-2-5 10:41 static/image/common/back.gif
無錯 我都唔認同campfire audio聲底似shure 兩間廠嘅調音取向唔同

當初揀535嘅時候我個人比較專注聽人聲 ...

以iBasso DX90作為前端,我覺得夾Jupiter應該會比夾Lyra好上不少呢。另一點我好奇既係,未知師姐你覺得Jupiter配戴如何?

jesadjust 發表於 2016-2-5 19:27

edgarcpu 發表於 2016-2-5 17:49 static/image/common/back.gif
灣仔入手 $6500

竟然係咁 師兄係邊間買 麻煩通知聲 等我帶朋友睇Orion既時候多個選擇

jesadjust 發表於 2016-2-5 19:39

斯路 發表於 2016-2-5 18:27 static/image/common/back.gif
以iBasso DX90作為前端,我覺得夾Jupiter應該會比夾Lyra好上不少呢。另一點我好奇既係,未知師姐你覺得Ju ...

我一開始見佢機身體積比lyra大一半 而且金屬機身 仲以為配戴方面唔會太舒服 但估唔到戴上又幾fit我中size既耳窩 隔音都唔錯 配耳綿既話帶住聽半日都無問題

nikfung 發表於 2016-2-5 20:07

jesadjust 發表於 2016-2-5 10:41 static/image/common/back.gif

當初揀535嘅時候我個人比較專注聽人聲 ...

同意! 覺得jupiter較合推力低的装置式手機......但它也是3款中較貴的.......而且仲"特别送"條不是普通機用的平衡線....唔通係專俾Onkyo用...........而唔係俾AK....................{:1_253:}

edgarcpu 發表於 2016-2-5 22:01

In Wan Chai Computer centre 2/F, just next to MTR station Letsgo audio. they will show suggest retail price on display. but if you ask them they will give you the real price.

vivibo 發表於 2016-2-13 13:10

請問Jupiter邊度仲有貨? 問左幾間都無了. 謝謝!
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 令人感動嘅好earphone - Campfire Audio Jupiter

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。