rwmchan 發表於 2016-2-2 09:23

X2200W問題

剛剛買了X2200W, 電視是用三叔舊LCD TV, 發覺著了HDMI-CEC(電視和RECEIVER都著了), 但是每當開著電視時, 是不能踼著RECEIVER, 不知到什麼原因。但是當關電視機時, 是可以一齊關的。有無師兄知到如何設定? 謝謝

civicboy 發表於 2016-2-2 10:03

是否開了 HDMI controk
入x2200 off 左佢先

rwmchan 發表於 2016-2-2 10:23

civicboy 發表於 2016-2-2 10:03 static/image/common/back.gif
是否開了 HDMI controk
入x2200 off 左佢先

是, 已開了HDMI control

你意思是off了hdmi control? 即是沒有了CEC?

civicboy 發表於 2016-2-2 12:00

Yes!
因為 hdmi control 開左
當你開電視時,有信號比amp, amp未自己開囉
當你control off, 開電視都有信號比amp 但amp 唔收,佢未唔開

我無用三叔電,唔知乜係CEC
我只知hdmi control 可以經一件 控制 另一件
以前試過 因為 兩部機 唔同牌子 搞到亂晒
所以以後都唔再

rwmchan 發表於 2016-2-2 12:23

civicboy 發表於 2016-2-2 12:00 static/image/common/back.gif
Yes!
因為 hdmi control 開左
當你開電視時,有信號比amp, amp未自己開囉

師兄誤會了, 我想電視機踢著RECEIVER, 已開了HDMI Control, 但是RECEIVER唔識自己著; 相反我熄了電視機, RECEIVER就自動熄。我想知點解唔識自己著 {:1_332:}

civicboy 發表於 2016-2-2 12:31

rwmchan 發表於 2016-2-2 12:23 static/image/common/back.gif
師兄誤會了, 我想電視機踢著RECEIVER, 已開了HDMI Control, 但是RECEIVER唔識自己著; 相反我熄了電視機,...

我諗我唔覺意搭左你

因為“兩部機唔同牌子,搞到亂晒,所以以後都唔開"

如有類同,實屬巧合

rwmchan 發表於 2016-2-2 13:23

civicboy 發表於 2016-2-2 12:31 static/image/common/back.gif
我諗我唔覺意搭左你

因為“兩部機唔同牌子,搞到亂晒,所以以後都唔開"

咁驚?! 之前部onkyo都可以, 反而denon唔得 {:1_331:}

johnlau 發表於 2016-2-2 14:40

有冇駁其他device, nowtv/ android tv box都無hdmi cec 而且會攪亂本身hdmi cec. 先剩係用hdmi 連tv (其他抆走哂)

再試係咪okay

rwmchan 發表於 2016-2-2 15:53

johnlau 發表於 2016-2-2 14:40 static/image/common/back.gif
有冇駁其他device, nowtv/ android tv box都無hdmi cec 而且會攪亂本身hdmi cec. 先剩係用hdmi 連tv (其 ...

有三叔BD和PS3, 之前onkyo都無問題, 點解denon唔得?

johnlau 發表於 2016-2-2 16:18

rwmchan 發表於 2016-2-2 15:53 static/image/common/back.gif
有三叔BD和PS3, 之前onkyo都無問題, 點解denon唔得?

正常得, 試下唔好插其他野, 兩部機都off 哂d hdmi control/ cec, 然後由頭再set一次
頁: [1] 2
查看完整版本: X2200W問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。