eatingking 發表於 2016-2-1 14:20

依家換電視係咪買返4K好d ?

最近房部電視壞左,要換
平時會打ps4, 睇波,睇netflix
但房間空間不大,最盡放得部43吋
本身想換部4k 睇netflix 4k劇
對sony 都ok,見到有部x8300c 係4k tv
價錢$6000
但好似評價麻麻,有人話會成日hang 機
tvb 字幕又唔係預設繁中
唔知係咪個別個案
搞到有d 卻步

之後上網見到有另一部43吋w800c
但無4k, 得full HD
不過評價幾好,做緊特價,平x8300c 二千
依家唔洗$4000

各位ching可以比d 意見嗎?
thx~

SonSon 發表於 2016-2-1 17:19

個人認為, FHD 同4K 畫面其實係43吋分別不大..............

rwmchan 發表於 2016-2-2 09:12

可以諗下panasonic, 5年保

civicboy 發表於 2016-2-2 10:09

我就有新買新!有好過冇

不過到4K普及時冇藉口換機

freeman2006 發表於 2016-2-2 11:20

SonSon 發表於 2016-2-1 17:19 static/image/common/back.gif
個人認為, FHD 同4K 畫面其實係43吋分別不大..............

睇返FUD片就分別不大,但一播4k片分別就一定大

43吋,除非手機4.3吋或6吋以下就真係分別不大喇{:1_338:}

SonSon 發表於 2016-2-2 12:29

freeman2006 發表於 2016-2-2 11:20 static/image/common/back.gif
睇返FUD片就分別不大,但一播4k片分別就一定大

43吋,除非手機4.3吋或6吋以下就真係分別不大喇...

你坐到係電視距離一兩呎內聞電視先有分別, 但放係房用由床頭起計最少有亦七呎範圍, 我房都用緊40吋, 主要比老婆煲韓劇用, 全部都係720P, 但我離遠睇畫面重以為係FHD, 要聞電視先見到起格仔{:6_136:} ,可能我唔係鷹眼真所以唔覺分別有幾大{:6_125:} . 當然冇預算限制既梗係買最好{:6_193:} . 另外手電主要上網係睇文字多, 同電視睇畫面係兩回事, 難一概而論. 申利...........睇Netflix UHD 只會係廳大電視睇{:6_182:}

freeman2006 發表於 2016-2-2 12:41

SonSon 發表於 2016-2-2 12:29 static/image/common/back.gif
你坐到係電視距離一兩呎內聞電視先有分別, 但放係房用由床頭起計最少有亦七呎範圍, 我房都用緊40吋, 主要 ...

睇你4k片源,netflix假4K就算吧喇..我係講緊無壓縮真4K

43吋唔洗聞電視,一般距離都睇得出明顯分別,去百記豐記一睇就睇到分別

我用緊60吋samsung 4K,9呎距離,播4K原檔超大分別

SonSon 發表於 2016-2-2 13:24

freeman2006 發表於 2016-2-2 12:41 static/image/common/back.gif
睇你4k片源,netflix假4K就算吧喇..我係講緊無壓縮真4K

43吋唔洗聞電視,一般距離都睇得出明顯分別,去百記 ...

乜原來Netflix UHD 串流D片係假4K黎, ching唔講真係冇人知喎{:6_159:} , 但樓主主要係想睇Netflix UHD, 但ching用D 網上Demo片作比較又唔係太公平{:6_146:} . 都係個句, 冇預算限制就買好D, 就算浪費部機既功能都叫玩得開心{:6_143:}

其實ching唔需再成日提自己用緊60吋電視啦,小弟有睇開ching D post{:6_166:} , 送你條外國評測: http://www.trustedreviews.com/netflix-4k-ultra-hd-review

eatingking 發表於 2016-2-2 16:37

諗左一晚, 最後都係無買到4k電視, 買左sony 43w800c
雖然4k越黎越普及, 但可惜我房最盡都係放得43吋電視
起43吋黎睇4k可能真係分別唔大
不過最大原因部係43w800c 識人做緊promo
$3500就有, 另一部sony 4k tv x8300c 要成$7xxx
差一倍

countryboyhk 發表於 2016-2-2 18:43

eatingking 發表於 2016-2-2 16:37 static/image/common/back.gif
諗左一晚, 最後都係無買到4k電視, 買左sony 43w800c
雖然4k越黎越普及, 但可惜我房最盡都係放得43吋電視
起 ...

上個月大鋪問呢部都要成 4.6 ~ 4.8K, CHING 你呢個價真係平通街.   當你試過低階 4K, 你就發覺都係入番高階 FHD 好過,起碼一般睇電視, 呢部係點對點, 成像會比 4K 較 SHARP, 而且呢部係 VA PANEL, 反應時間會好過用 IPS 既 X8300.X8300, 立下眼, 顏色會係幾濃艷下, 但 UPSCALE 左既畫面, 細心睇, 其實係糊D, 睇新聞主播D頭髮就會有分別. 而且, 呢部 W800C 用外置火牛, 機身薄好多 {:1_326:}
頁: [1] 2
查看完整版本: 依家換電視係咪買返4K好d ?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。