Rakehell 發表於 2016-1-1 13:17

oldappletree 發表於 2016-1-1 11:43 static/image/common/back.gif
C hing 請問有冇聽過 Elac cc241 , 有冇聽感可以分享一下,謝謝?

小弟當初入門,筆值唔夠,冇狠下決心 ...

elac cc241 係我其中覺得幾好既中置之一,jet 氣動高音分析仔細,低音ok實淨,但始終唔夠jbl array 果d勁。

左中前夾聲緊要d , 一闊三大情況下最後無考慮upgrade 中置。
(Post76 Android 手機版送出)

quntinchan 發表於 2016-1-1 13:34

YAMAHA NSX-C1,
五使兩仟, 如果你仲搵到.

avbaby 發表於 2016-1-1 15:03

JBL 應該乎合你嘅大部份要求! 但都要部AMP發揮到出來先得。

oldappletree 發表於 2016-1-1 17:50

Rakehell 發表於 2016-1-1 13:17 static/image/common/back.gif
elac cc241 係我其中覺得幾好既中置之一,jet 氣動高音分析仔細,低音ok實淨,但始終唔夠jbl array 果d勁 ...

謝謝 c hing

下次再up 我都想用JBL 中置

小瑟 發表於 2016-1-1 18:26

Rakehell 發表於 2016-1-1 11:32 static/image/common/back.gif
""對音質要非常清楚, 厚聲, 反應快, 開揚, 夠力, 夠大聲, 聲要夠實不能鬆散""

Dali vokal 厚聲,夠力, ...

very good,分析得好詳細呀。
(Post76 Android 手機版送出)

n-tone 發表於 2016-1-2 03:37

風仔風仔仔 發表於 2016-1-1 12:53 static/image/common/back.gif
前中置要夾聲!!!!!!!!

Agree!! 最好同一隻聲底

唔知香港有冇入 Elac 美國隻 Debut 系列? 入門級但高音質:
http://elac.us/speakers

FYI 關於通常打平放嘅中置,其實唔係最理想... {:6_142:}
http://mkloudspeakers.com/home-cinema-design/why-mkloudspeakers

oldappletree 發表於 2016-1-2 15:11

n-tone 發表於 2016-1-2 03:37 static/image/common/back.gif
Agree!! 最好同一隻聲底

唔知香港有冇入 Elac 美國隻 Debut 系列? 入門級但高音質:

Elac Debut 個 frequency response 好似好一般,高音去得唔夠盡

不過我懷疑,我個amp 可能係中階,加上天龍唔喺玩細致分折力,所以唔夠清晰。

{:6_141:}

風仔風仔仔 發表於 2016-1-2 19:33

Elac debut 只係入門級喇叭, 唔可以有太高要求,
還有喇叭要夾amp, 即係喇叭駁amp 後,出來既聲底,
要試聽只知道, 數據只係參考.

timmy 發表於 2016-1-2 20:38

其實以你情況,比5000剩換中置,就算你揾到隻有質,以863黎講都未必發揮得好,而且前中聲底可能失去平衡,如我手揸5000又想升情願換amp,日後再升就前中一起換,抽返現在前置omd5加上去玩7.1

AST(Gym) 發表於 2016-1-3 01:35

timmy 發表於 2016-1-2 20:38 static/image/common/back.gif
其實以你情況,比5000剩換中置,就算你揾到隻有質,以863黎講都未必發揮得好,而且前中聲底可能失去平衡,如 ...

如果想升級換AMP好過X2
頁: 1 [2] 3
查看完整版本: 中置喇叭選擇

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。