大食怪 發表於 2015-12-10 20:09

用電腦 轉換音樂檔,用那種訊源最好 ? Lpcd , Hqcd , Hdcd , Xrcd ?

向各位師兄請教心得

請問假設錄音母帶大家一樣,同一隻碟 ,有這些格式Lpcd , Hdcd , Hqcd , Xrcd 。
因為無可能全部買晒返屋企 ,因為唔平,但又無得試聽 !

故此請教各位師兄會揀那一種格式好呢 ?

另外舊歌 ( 例如廿年前的歌 ) ,是否由於當年錄音技術嘅限制 ,
所以而家用乜嘢格式重新複製 ,都係唔會有甚麼突破 ,會好聽咗 ,啱唔啱呢 ?
唔該各位師兄 {:1_245:}

t1174 發表於 2015-12-10 22:42

其實完全沒一個咁的規則,更重要是 mastering. 問題是現在唱片公司更重是 marketing. mastering 冇心做,加上大師級mastering engineer 已經冇了。因此,新碟出來好唔好近乎只是撞彩,同 那一種 cd 處理法已沒多大關係。

大食怪 發表於 2015-12-10 23:04

t1174 發表於 2015-12-10 22:42 static/image/common/back.gif
其實完全沒一個咁的規則,更重要是 mastering. 問題是現在唱片公司更重是 marketing. mastering 冇心做,加 ...

師兄 , 咁即是話 随時普通 CD 好聲過以上嘅(貴價 )格式 CD ! ?

對不對 ?

t1174 發表於 2015-12-10 23:22

普通 cd 也要 mastering......反正以上乜格式都好,除了 hdcd 用特別機讀可以多4 bit 叫有點格式優勢,其他優勢未叫明顯,反而 mastering 做得好唔好已成成敗。

而且,的確好多89十年代 cd 比現在出新版好聽。

大食怪 發表於 2015-12-11 16:05

t1174 發表於 2015-12-10 23:22 static/image/common/back.gif
普通 cd 也要 mastering......反正以上乜格式都好,除了 hdcd 用特別機讀可以多4 bit 叫有點格式優勢,其他 ...

師兄 ,請問現時有無話邊間 發行商 嘅唱片 比較有質素保證呢 ?

謝謝 {:1_245:}

breit818 發表於 2015-12-12 00:55

首選Blu-ray Audio, 其次SACD啦 !

breit818 發表於 2015-12-12 00:58

或者 Blu-ray 既音訊, 好多係24Bit/96kHz

大食怪 發表於 2015-12-12 02:43

breit818 發表於 2015-12-12 00:58 static/image/common/back.gif
或者 Blu-ray 既音訊, 好多係24Bit/96kHz

師兄 , 你好 !

但電腦能讀取到 Blu ray 或 Sacd 嗎 ?

謝謝 {:1_259:}

breit818 發表於 2015-12-12 15:49

大食怪 發表於 2015-12-12 02:43 static/image/common/back.gif
師兄 , 你好 !

但電腦能讀取到 Blu ray 或 Sacd 嗎 ?

我通常自己用錄音機將音訊錄返做DSD檔。Blu ray 係可以抽返出來。

edgeyim 發表於 2015-12-12 22:24

碟片載體個人比較喜歡XRCD2/UHQCD/DMM,當然本身綠音/後期處理要正先最重要。
頁: [1] 2
查看完整版本: 用電腦 轉換音樂檔,用那種訊源最好 ? Lpcd , Hqcd , Hdcd , Xrcd ?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。