ANWKLO 發表於 2015-11-22 13:45

Emotiva DC-1 display 唔著

昨天早上開機無問題, 下午開機就無左面板display{:1_352:}

http://post76.hk/data/attachment/forum/201401/27/204715enoinioovfnhpn4j.jpg

現在可以經面板同搖控的按鈕選擇輸入同開關, 喇叭有聲出, 問題是面板沒有display.{:1_342:}

開機蓋睇下, 發覺條排線壓實摺疊係機內, 請問會否影響到display唔著{:9_419:}

換條25pin排線唔知道得可否令display著返, 條25pin排線的間距是幾多mm呢{:1_342:}

edm230 發表於 2015-11-22 18:38

咁靚仔嘅{:8_389:}

我唔抵得{:9_422:}
(Post76 Android 手機版送出)

edm230 發表於 2015-11-22 18:46

摺到咁應有可能喎,呢隻cable入面係pcb咁薄啲銅箔黎,巧纖薄
(Post76 Android 手機版送出)

ANWKLO 發表於 2015-11-22 21:02

edm230 發表於 2015-11-22 18:46 static/image/common/back.gif
摺到咁應有可能喎,呢隻cable入面係pcb咁薄啲銅箔黎,巧纖薄
(Post76 Android 手機版送出) ...

用了年幾先有問題{:1_342:} 不過平平地, 可以買條線試下先.

ANWKLO 發表於 2015-11-23 22:14

edm230 發表於 2015-11-22 18:46 static/image/common/back.gif
(Post76 Android 手機版送出) ...

說明書話保養5年, 都係問下Emotiva先{:1_342:}

billymud 發表於 2015-11-24 00:03

保養5年, 都係問下Emotiva先 ,agree x 100 {:1_351:}

0.5 m/m pitch, 25P FFC flexible flat cable

ANWKLO 發表於 2015-11-24 13:53

billymud 發表於 2015-11-24 00:03 static/image/common/back.gif
保養5年, 都係問下Emotiva先 ,agree x 100

0.5 m/m pitch, 25P FFC flexible flat cable...

問過Emotiva 廠, 包人工零件, 可是必須寄返美國修理, 1kg以下, 香港郵政是否可以? 郵資不要太貴, 我可以等下既。

billymud 發表於 2015-11-24 14:52

ANWKLO 發表於 2015-11-24 13:53 static/image/common/back.gif
問過Emotiva 廠, 包人工零件, 可是必須寄返美國修理, 1kg以下, 香港郵政是否可以? 郵資不要太貴, 我可以 ...

您既巳揭開殼、又有相,不如試下 email 叫 usa 寄條 FFC來。唔得先寄機去。

用香港郵政要掛號, air-mail 頗貴; 唔空運可能要 6 weeks 才寄到,您真係咁有耐性?{:1_253:}
係我就 Fed_Exp 好過。Within 3 day, .....bingo ! {:1_351:}

ANWKLO 發表於 2015-11-24 15:04

billymud 發表於 2015-11-24 14:52 static/image/common/back.gif
您既巳揭開殼、又有相,不如試下 email 叫 usa 寄條 FFC來。唔得先寄機去。

用香港郵政要掛號, air-mail ...

佢話唔一定線有問題, 唔會寄零件來。

billymud 發表於 2015-11-24 15:08

ANWKLO 發表於 2015-11-24 15:04 static/image/common/back.gif
佢話唔一定線有問題, 唔會寄零件來。

唔一定線有問題 << agreed !
頁: [1] 2 3 4 5 6 7
查看完整版本: Emotiva DC-1 display 唔著

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。