jach 發表於 2015-11-9 17:39

沒有天花speaker,的av amp 選擇

小弟沒有裝天花speaker, 現只有前五隻,後三隻,重玩緊yamaha八年前av amp.現心思思想upgrade部amp, budget 10k 左右。

是否所有中上型号都有天花speaker setting.用唔倒是否好浪费?

是否好些可以set做向天花反射?

如買返Yamaha,是否用盡我所有speaker又可以比倒好啲效果?

各位,請指教
(Post76 Android 手機版送出)

ykluk 發表於 2015-11-9 18:35

樓主玩開yamaha, 當你換AMP都係Yamaha先, 因為你又無講想唔想轉口味~~ 咁你筆直大約可買到Yamaha RX-A2050~~!! {:9_421:}

http://www.price.com.hk/product.php?p=207990

宜家新機好多都會support dolby atoms, 可以用既話當然可以玩多啲聲效, 但你要考慮你喇叭問題: 1, 你本身用前5後3, 如玩5.1.4, 咁你要將本身FH當做atoms喇叭, 後邊就要改做4隻, 2隻喺耳仔高度, 2隻喺天花~~

如果做唔到天花喇叭, 可以買反射喇叭, 如果廳唔大(有效距離同皇帝位唔可以多過10呎)大約都有4-5成效果, 但你唔用反射喇叭而用返本身喇叭既話, 咁效果點又好難答, 可能好啲又可能只有聲....{:8_395:}

另外仲有一個考慮就係推力, 單用一隻2050去推晒5.1.4(當然十仔唔使)係好好好很吃力, 咁唔夠推力包圍立體感當然係會差啲~~ 但玩住先, 之後再加後級都得既~~!! {:8_368:}

jach 發表於 2015-11-12 18:17

ykluk 發表於 2015-11-9 18:35 static/image/common/back.gif
樓主玩開yamaha, 當你換AMP都係Yamaha先, 因為你又無講想唔想轉口味~~ 咁你筆直大約可買到Yamaha RX-A2050~ ...

多謝師兄,其實我的情況,其他牌子又如何?

~嘉輝~ 發表於 2015-11-12 18:29

jach 發表於 2015-11-12 18:17 static/image/common/back.gif

其仔牌子~~而家首推大熱 Pioneer LX59{:6_193:}

ykluk 發表於 2015-11-12 18:58

jach 發表於 2015-11-12 18:17 static/image/common/back.gif

唔知你聆聽空間有幾大~~ 問題唔係你用Yamaha有無問題, 而係10K左右既av amp, 咩牌子去推咁多隻喇叭, 又要天花, 點都係吃力~~!! {:9_423:}

當然呢個所謂既"吃力"唔係代表啲聲出唔到, 而係每個人要求同聆聽環境都唔同, 你一直都用開yamaha去推8隻, 咁就算你想玩5.1.4共9隻我諗應該唔太大影響, 所以我先提議你用Yamaha RX-A2050~~ {:8_400:}

講真宜家啲av amp其實推力都唔係會差天共地, 反而聲底就真係有啲唔同, 小弟會覺得你都係以心水聲底行先~~~ 想試吓其他牌子咪出去毒氣室聽吓, 唔係既話其實用返Yamaha都OK~~!! {:6_143:}

利申: 小弟用緊yamaha cx-a5000~~!! {:6_208:}

jach 發表於 2015-11-14 09:21

ykluk 發表於 2015-11-12 18:58 static/image/common/back.gif
唔知你聆聽空間有幾大~~ 問題唔係你用Yamaha有無問題, 而係10K左右既av amp, 咩牌子去推咁多隻喇叭, 又要 ...

天花speaker就唔會裝,剛上友誠見pioneer lx88 萬一左右,Yamaha 2040 就唔使一萬,我地方唔大,少過一百平方,其實呢兩一部水尾又可以嗎?

ykluk 發表於 2015-11-16 10:16

jach 發表於 2015-11-14 09:21 static/image/common/back.gif
天花speaker就唔會裝,剛上友誠見pioneer lx88 萬一左右,Yamaha 2040 就唔使一萬,我地方唔大,少過一百 ...

咁你都係用8.1, 唔裝天花喇叭都唔使玩鴨毛, 少過一百呎聆聽空間咁嗰2部問題都唔大, 玩住先~~ 不過嗰2部水尾, 嚟緊又出新機一定又有超新二手放機潮, 其實唔介意二手都可以諗, 好多玩機既CHING其實都幾錫機, 況且少過一年既機衰極有限, 諗得過~~!! {:9_423:}

至於用邊隻, 真係睇你個人喜好, pioneer機出名分析力高, 尤其高音好出; Y記就以DSP聞名, 包圍感可以話係日系機裡面天下無敵, 分析力當然無pioneer咁高, 但都唔太衰, 況且Yamaha有dialogue shift同dialogue level調教, 你有FH就好啱用, 相對可調教性比pioneer高~~!! {:8_400:}

jackiese 發表於 2015-11-16 19:36

ykluk 發表於 2015-11-16 10:16 static/image/common/back.gif
咁你都係用8.1, 唔裝天花喇叭都唔使玩鴨毛, 少過一百呎聆聽空間咁嗰2部問題都唔大, 玩住先~~ 不過嗰2部水 ...

咁2050啦
頁: [1]
查看完整版本: 沒有天花speaker,的av amp 選擇

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。