Cogor 發表於 2015-11-2 08:37

關於外置Harddisk 連線問題

未來會有以下連接組合:
因小弟是用portable harddisk 即USB 2.0/USB 3.0 去連接 ANDROID TV BOX(當然外置Harddisk 裡面都高清片源加高清音效),然後用HDMI 去擴音機,再用5.1.2喇叭去玩ATMOS !
至於.2是放在一對前置喇叭上面,靠用天花去反射聲音營造效果(有點似front height 聲道)
想問的是,以上能否出到 DTS HDMA, True HD或者是Atmos ?
如本身Android TV BOX 冇Atmos 解碼,而個擴音機有,咁最終能否輸出Atmos ?
望能賜教{:6_162:}{:6_162:}{:6_162:}
(Post76 Android 手機版送出)

andytam 發表於 2015-11-2 08:49

media player唔一定出到Atmos,你可能只見到Truehd.

Cogor 發表於 2015-11-2 09:08

andytam 發表於 2015-11-2 08:49 static/image/common/back.gif
media player唔一定出到Atmos,你可能只見到Truehd.

哦,是嗎{:6_122:},接下來我會用Vidon Box (Android TV BOX)查詢過,佢哋話會支援Atmos

其實我主要想問,外置Harddisk 用USB 2.0/3.0去駁Android Tv box ,再用HDMI 由box 去擴音機,再交由喇叭輸出 DTS HDMA , TRUE HD 或者Atmos 。因為中間有USB 連接嘅關係,會否影響高清音效輸出?{:6_127:}{:6_195:}

wadee 發表於 2015-11-2 09:18

用usb影響就有一定有喇啦
睇你自己接受能力
實其點都唔會有直讀正版bd甘好
(當然要睇碟機質素,我是用103D,105D黎比較)

wadee 發表於 2015-11-2 09:20

你盒仔有解碼就會出到
但我是指bd iso同bdmv
因你是講高清片源
Mkv同mp4都可以係高清片源

Cogor 發表於 2015-11-2 09:26

wadee 發表於 2015-11-2 09:18 static/image/common/back.gif
用usb影響就有一定有喇啦

你所講嘅影響有幾多?咁實際上出唔出到高清音效先,如用USB 2.0/3.0去駁Android Tv box ?
你話ISO跟BDMV 先出到高清音效包括Atmos 定mkv 跟mp4 都可以?{:6_211:}

wadee 發表於 2015-11-2 10:15

Cogor 發表於 2015-11-2 09:26 static/image/common/back.gif
你所講嘅影響有幾多?咁實際上出唔出到高清音效先,如用USB 2.0/3.0去駁Android Tv box ?
你話ISO跟BDMV ...

影響一詞嘅解釋唔等於出唔到
我是講有影響
Bd iso同bdmv格式會出到atmos
當然要你盒仔支援

多毛肥 發表於 2015-11-2 10:19

Cogor 發表於 2015-11-2 09:08 static/image/common/back.gif
哦,是嗎,接下來我會用Vidon Box (Android TV BOX)查詢過,佢哋話會支援Atmos

其實我主要想 ...

tv box 話passthrough 到atmos的話,比到隻amp解就行到
usb傳遞唔會無啦啦同你轉format,影響應該係指音質上既

andytam 發表於 2015-11-2 10:32

Cogor 發表於 2015-11-2 09:08 static/image/common/back.gif
哦,是嗎,接下來我會用Vidon Box (Android TV BOX)查詢過,佢哋話會支援Atmos

其實我主要想 ...

不會影響高清音效輸出.

Cogor 發表於 2015-11-2 10:55

andytam 發表於 2015-11-2 10:32 static/image/common/back.gif
不會影響高清音效輸出.

咁影片格式呢,例如mkv, m2ts (當然包含高清音效,例DTS-HD MA , True HD, Atmos )?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: 關於外置Harddisk 連線問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。