Ivan427 發表於 2015-10-29 11:45

想買新入耳式耳機

小弟初燒,之前用的是Schmitt s30,聽感取向近似Shure,係人聲塞
但聽了一段時間,覺得{:1_349:}非常不 滿意,要求高了,而且想轉口味,希望轉新耳機{:1_352:}
小弟平時多聽流行(香港,台灣,內地)(60%),古典(20%),其他(20%),都是慢歌為主,不愛重低音{:1_255:} ,少少量的低音或三頻均衡
耳機方面,想要的是聲場較大,偏冷聲(監聽風格?),細節較多同時人聲不會凹陷{:1_343:}
最重要配戴舒服,配戴舒服,配戴舒服,很重要地重複3次{:1_330:}
小弟要求較多,希望各位大大能給我一些好提議{:1_342:}

之前試了westone um pro 50{:1_326:} ,還滿意,有沒有更多提議,暫時不考慮cm耳機,最好是可換線的客製化
目前使用fiio x5k,不準備上擴,如果需要換前端,希望各位大大順便推薦給我{:1_344:}

sum_gor 發表於 2015-10-29 12:23

IE800冇得換線冇得講, 類似的有隻Campfire Lyra, 略帶通透動鐵味的鈹動圈, 造工靚仔又連條升級線, bass鼓質量都唔錯。

再上有Velvet, 要乜有乜, 大編制classic等等高難度野應該唔係問題, 特色在其音場廣闊, 且空間感及立體感並非對下等級的耳機可做得到, 三頻平均(可hybrid)極協調流暢順滑, 人聲係亮果種, 人聲位置略前但未至於貼身, 其他素質如分析力、分離度、等等都屬該價位的級數, 無謂多講。

類似Velvet有隻Ibasso Oriolus, 聲底係似, 平少少添 (以2者正價比較only), 但個人感覺其音場及三頻流暢度略有差異, 整體上都絕對係好聽。

4千幾有隻Harmony, 附近價位接近冇得輸, 但你可能嫌佢bass太猛。

以上推介都係屬於整體清聲底, 唔會濛果種, 而各方面都好平均。我同樓主喜好差唔多,試一試。

wongkiss 發表於 2015-10-29 12:37

Campfire Lyra應該岩你要求
(Post76 Android 手機版送出)

sw69 發表於 2015-10-29 12:51

最重要配戴舒服,配戴舒服,配戴舒服 : 推薦 AKT8ie

當然要親身去試試為準啦

Ivan427 發表於 2015-10-29 12:56

sum_gor 發表於 2015-10-29 12:23 static/image/common/back.gif
IE800冇得換線冇得講, 類似的有隻Campfire Lyra, 略帶通透動鐵味的鈹動圈, 造工靚仔又連條升級線, bass鼓質 ...

多謝師兄推薦,fiio x5k能直推好嗎?
有沒有那個耳機需要上擴才能推好?

wongkiss 發表於 2015-10-29 13:15

個人覺得ie800,Harmony較需要落amp

Ivan427 發表於 2015-10-29 13:22

sw69 發表於 2015-10-29 12:51 static/image/common/back.gif
最重要配戴舒服,配戴舒服,配戴舒服 : 推薦 AKT8ie

當然要親身去試試為準啦 ...

是不是開售了,那裡可以試聽?

Ivan427 發表於 2015-10-29 13:34

wongkiss 發表於 2015-10-29 13:15 static/image/common/back.gif

師兄是不是有harmony?是不是推不起聲音會悶?
另外,我想知道harmony和同牌子的2.5相似嗎?是升級版?

sum_gor 發表於 2015-10-29 13:47

wongkiss 發表於 2015-10-29 13:15 static/image/common/back.gif

同意IE800, 有人講過IE800表面的阻抗唔算高, 但實制上要用盡其實力就好需要加擴加力。

以上提及過的耳機, 事實上阻抗都唔高, 所以冇加amp的必要性。

不過, 個人意見, 如果整套器材級數去到一定程度(特別係已經有質數好的耳機), 加擴係絕對值得, 因為個擴主要作用係放大訊號, 不論好醜都會放大, 如器才組合本身係出一D合你心水的靚聲, 放大左之後會更加突顯其音色優點, 而缺點就唔洗擔心當組合本身已經夠靚。

我玩緊Velvet, 本來已經好滿意其表現, 冇諗過亦冇切身需要加amp, 但好衰唔衰自己一路都想入部膽amp, 近排某店亦入左D膽amp貨 (Fostex HP-V1, 留意左好耐, 市面上亦缺貨左好耐), 一試即出事, 其音場、立體感、空間感、氛圍、音樂感、什至detail、 高低頻申延、連同膽味一併顯著提升, 令我諗起之前有師兄曾講過, Velvet加左amp後就會開聲, 冇試過我都唔信...講真...{:1_342:} 連帶而家我開始研究埋過機線, 什至耳機線{:1_331:}

當然唔同耳擴亦有唔同調音, 玩家因應唔同味精需求都會加下amp.

Ivan427 發表於 2015-10-29 16:31

sum_gor 發表於 2015-10-29 13:47 static/image/common/back.gif
同意IE800, 有人講過IE800表面的阻抗唔算高, 但實制上要用盡其實力就好需要加擴加力。

以上提及過的耳機 ...

我最後都可能會上擴,但暫時不準備,資金問題,而且我覺得上擴是一種提升,煲好耳機,聽慣了才嘗試
Ie800好多人推薦,但聽人說它的腔體很易爛,不過我最唔滿意係佢冇得換線
頁: [1] 2 3 4 5
查看完整版本: 想買新入耳式耳機

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。