barrychiki 發表於 2015-10-19 17:30

請師兄介紹路油器

小弟明天轉用HKBN 1000M寬頻,有邊只冇線路油器介紹?謝謝

阿定 發表於 2015-10-20 08:48

錢?

barrychiki 發表於 2015-10-20 08:55

阿定 發表於 2015-10-20 08:48 static/image/common/back.gif
錢?

Under $1000THX.{:6_142:}

小瑟 發表於 2015-10-20 08:57

呢期買左個ASUS RT-AC68U, 貪佢有GIGE WAN+LAN, 又有VPN, 雖然過千, 不過玩過LINKSYS, DLINK, 大多都係玩二年就開始成日HANG, 今次買個好D希望可以玩耐D, 同埋VPN真係好正~~~

阿定 發表於 2015-10-20 08:59

如果你想有線用盡1000M,就要揀d throughput 有1000M 的Router,而唔係只有 Gigabyte 頭的Router,而一般呢類Router都接近1000蚊!
如果你想連無線都行盡1000M,咁你最少都要用802.11ac格式入面的三天線模組,通常會標示住 AC1750 或 AC1900

barrychiki 發表於 2015-10-20 09:05

阿定 發表於 2015-10-20 08:59 static/image/common/back.gif
如果你想有線用盡1000M,就要揀d thoughput 有1000M 的Router,而唔係只有 Gigabyte 頭的Router,而一般呢 ...

謝版主意見{:6_237:}

alleelarry 發表於 2015-10-20 09:06

阿定 發表於 2015-10-20 08:59 static/image/common/back.gif
如果你想有線用盡1000M,就要揀d thoughput 有1000M 的Router,而唔係只有 Gigabyte 頭的Router,而一般呢 ...

用緊既ASUS AC56S (AC1200),如果轉做1000M寬頻又夠唔夠用呢?

阿定 發表於 2015-10-20 09:06

http://hk.buffalo-asia.com/forhome/wireless_networking/dual_band/wxr-1900dhp-ap/

呢隻剛到港,定價1469,我自己偏好Bufffalo,小瑟上面用緊果隻都多人用

阿定 發表於 2015-10-20 09:17

alleelarry 發表於 2015-10-20 09:06 static/image/common/back.gif
用緊既ASUS AC56S (AC1200),如果轉做1000M寬頻又夠唔夠用呢?

呢個網有得Check
http://www.smallnetbuilder.com/tools/charts/router/view

但你會唔會記錯AC56U,而唔係S?

AC56U 有 778.2Mbps

alleelarry 發表於 2015-10-20 10:30

阿定 發表於 2015-10-20 09:17 static/image/common/back.gif
呢個網有得Check
http://www.smallnetbuilder.com/tools/charts/router/view

用緊既係呢只:

http://www.asus.com/HK/Networking/RTAC56S/?SearchKey=ac56s/

據說是一樣的,有可能是使用的CUP有分別,從數字上778.2Mbps來看,1000M的寬頻還是用得不夠 盡{:6_141:}

順便請教一下,用舊既ROUTER(非AC)設定做AP,是好是壞呢?
頁: [1] 2
查看完整版本: 請師兄介紹路油器

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。