jackt 發表於 2015-10-16 11:56

雙 AV Amp Atmos 八天空喇叭的可能性。。。

小弟有個諗法:一般日系 AV Amp 最多只能支援四個 Atmos 天空喇叭,如果使用兩台 AV Amp,能否做到八個天空喇叭的可能呢?不知道有沒有師兄可以嘗試呢?

~嘉輝~ 發表於 2015-10-16 12:03

如果有能力住到咁大空間,擺到8隻 ATMOS嘅樓
唔爭在買呢部 AMP 推 32隻喇叭囉~~{:6_138:} 10隻 ATMOS 唔係問題
Trinnov Altitude 32
http://www.trinnov.com/products/home-theater/altitude32/introduction-altitude32/?lang=en_us

唔洗咁煩又要諗夾唔夾~~{:6_134:}
有錢人永遠金句~~錢解決到嘅問題~~並唔係問題~~{:6_143:}

我會用多啲時間諗點搵錢買呢部~{:6_138:}

jackt 發表於 2015-10-16 12:26

~嘉輝~ 發表於 2015-10-16 12:03 static/image/common/back.gif
如果有能力住到咁大空間,擺到8隻 ATMOS嘅樓
唔爭在買呢部 AMP 推 32隻喇叭囉~~ 10隻 ATMOS 唔係問 ...

一部 Trinnov 可以買十幾部日系 AV Amp,有錢就梗係玩鬼妹啦,冇錢諗唔掂咪玩㗎妹囉!    {:6_125:}

小弟係一條死窮鬼,唔知食幾耐樹皮先玩得到囉!    {:6_137:}

如果玩 Front Height, Rear Height, Top Middle 都唔使好大地方啫,只係掛一對天空喇叭,兼且玩埋 Auro 3D 格式,不過就冇日系機支援六隻天空喇叭咁啫,咁咪諗吓兩部 AV Amp 得唔得囉!

~嘉輝~ 發表於 2015-10-16 12:34

jackt 發表於 2015-10-16 12:26 static/image/common/back.gif
一部 Trinnov 可以買十幾部日系 AV Amp,有錢就梗係玩鬼妹啦,冇錢諗唔掂咪玩㗎妹囉!   

小 ...

空間細~~多喇叭未必係好事~~大聲啲都炒埋一碟
D& M 啲機~~都係以Front Height, Rear Height 做 天空喇叭去兼容 AURO 3D
我嚟緊都會咁做

我相信就算得都好煩~~兩個獨立部門點去計算再合埋一齊?

jackt 發表於 2015-10-16 12:46

~嘉輝~ 發表於 2015-10-16 12:34 static/image/common/back.gif
空間細~~多喇叭未必係好事~~大聲啲都炒埋一碟
D& M 啲機~~都係以Front Height, Rear Height 做 天空喇 ...

如果揀天空喇叭,用啲方向性較集中嘅,估計會冇咁混亂。

小弟諗過,先用一部機去cal兩次,再將啲數據抄去第二部機,咁樣唔知得唔得呢?

~嘉輝~ 發表於 2015-10-16 12:53

jackt 發表於 2015-10-16 12:46 static/image/common/back.gif
如果揀天空喇叭,用啲方向性較集中嘅,估計會冇咁混亂。

小弟諗過,先用一部機去cal兩次,再將啲數據抄 ...

即係 ATMOS 喇叭有一對數據同另一對一樣?
出嘅聲一樣?

jackt 發表於 2015-10-16 13:00

~嘉輝~ 發表於 2015-10-16 12:53 static/image/common/back.gif
即係 ATMOS 喇叭有一對數據同另一對一樣?
出嘅聲一樣?

Cal兩次不同嘅天空喇叭位,咁咪有四對囉!例如第一次cal FH, RH,第二次cal TF, TR。

timmy 發表於 2015-10-16 14:08

即每隻一開2,連貫性不足,咁用rca一開二去後级同一声軌有咩分別

timmy 發表於 2015-10-16 14:09

或你以雙出hdmi分別入兩部amp另一部只駁atmos又有咩分別

jackt 發表於 2015-10-16 14:46

timmy 發表於 2015-10-16 14:08 static/image/common/back.gif
即每隻一開2,連貫性不足,咁用rca一開二去後级同一声軌有咩分別

Object-based 嘅 channels 有分前後,FH, TF, TM, TR, RH 有時間性嘅分別,所以不應當作一隻開兩隻而論。
頁: [1] 2
查看完整版本: 雙 AV Amp Atmos 八天空喇叭的可能性。。。

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。