sunnyyuen 發表於 2015-10-14 14:18

Atmos 的問題

師兄們,我購買了 KEF R50, 而 AVR是 Denon X7200W 但感覺單獨 Atmos 的效果不太理想,請問是否要把音壓加大呢? R50和樓底距離是4.6 呎!擺設和音壓見附圖!其它前後DTS / Dolby 等音效非常好!

xianglan 發表於 2015-10-14 14:55

Ching-good afternoon 'virtual' speakers not quite good for ATMOS. Should build up{:1_351:}real roof speakers if you want good effects.

angusluk 發表於 2015-10-14 14:57

升高R50少少,再tune過

~嘉輝~ 發表於 2015-10-14 15:01

如果其他喇叭音場又高又闊~~相信會蓋過反射啲聲~~唯有放高啲~~我見有人放近天花SET 角度射~~可試下{:6_146:}
呢對嘢唔平~反唔到直射都要~~{:6_136:}

ricoy288 發表於 2015-10-14 15:12

相信反射式個效果點都係冇甘好, 唯有cal完一次用耳聽是否用加大db方法使效果突出d.

另想知如果天花都貼左牆紙, 會唔會仲另反射效果更差呢?

wadee 發表於 2015-10-14 15:46

你首先要撰啱setting
前atmos喇叭選反射款式
然後av amp行一次auto cal

但個人覺得反射喇叭有聲就算了
師兄你諗下個個人皇帝距離唔同
有乜可能擺在喇叭頂就會反射中到皇帝位?

wadee 發表於 2015-10-14 15:47

還有天花佈置都好大影響
如燈,假天花,燈糟

alanadc23 發表於 2015-10-14 15:49

wadee 發表於 2015-10-14 15:50

師兄見你cal完中置是負6.5db
你試下所有喇叭都加3db
怎至呼中置加到零
其他喇叭就跟中置加

MDLP 發表於 2015-10-14 15:54

wadee 發表於 2015-10-14 15:47 static/image/common/back.gif
還有天花佈置都好大影響
如燈,假天花,燈糟

呢個唔係Atmos嘅問題{:6_148:}
祇係Atmos-enable嘅問題{:6_146:}
頁: [1] 2
查看完整版本: Atmos 的問題

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。