ken357 發表於 2015-10-3 19:15

想電腦變BLURAY影院,,硬件點搞好

爬完一堆文都唔明.....
我而家有部電腦(w/ 280x displaycard+ASUS BW-16D1HT PRO blu-ray rom),同一隻Blu-ray (w/ DTS HD)...之後會買一隻靚headphone同usb dac
想問下我應該加咩硬件先可以出到Blu-ray原碟嘅HD audio/video

我而家隻電腦mon只support DVI(w/ hdcp support), 駁住電腦顯卡嘅dvi port, 顯卡仲有一個hdmi位無插野,
想問下可唔可以做到用headphone可以出到dts-hd audio??咁隻dac洗唔洗有咩特別要求?

因為諗住呢兩日買野,問清楚d廢事最後搞一大輪買錯野...
thanks

jjjppp111 發表於 2015-10-3 20:59

Bluray 的音效: dtshd、dolby truehd 等等 如用電腦播 , 用powerdXd, totalmediX 等等 software 播便可解高清音效! 不用靠 dac, dac 只是解音樂格式如 dsd 、flac等等。
這樣做, 只要 software 指派輸出正確,用 headphone 聽bluray 音效, 只要直接插sound card 的headphone 出便聽到。
另一方法係買部可解hd sound 的時下流行擴音機(有headphone 輸出), 連接displaycard 的hdmi 輸出, 亦可有此效果。

ken357 發表於 2015-10-3 21:31

THANKS!! 但係我無SOUND CARD,喇叭/DAC都係插底板I/O,會唔會因為咁而影響音質?

MDLP 發表於 2015-10-3 22:15

280x係行到HD音效
其實硬件問題唔大
反而軟件設置有排你搞
你先睇咗chhanthony個blog
如果完全睇唔就唔好去搞啦

http://chhanthony.blogspot.hk/

ken357 發表於 2015-10-4 00:06

哈哈唔該晒!!
不過而家乜都未買,軟件嘅野都未洗諗住,呢兩日煩緊硬件上多D...
仲有個問題係,我買隻DAC番黎係插USB,咁HD音源都傳到落去HEADPHONE?
我上網睇有d人又話usb唔夠快,要hdmi先得?

wadee 發表於 2015-10-5 08:49

MDLP 發表於 2015-10-3 22:15 static/image/common/back.gif
280x係行到HD音效
其實硬件問題唔大
反而軟件設置有排你搞

我睇唔明呀{:6_129:}

MDLP 發表於 2015-10-5 10:25

ken357 發表於 2015-10-4 00:06 static/image/common/back.gif
哈哈唔該晒!!
不過而家乜都未買,軟件嘅野都未洗諗住,呢兩日煩緊硬件上多D...
仲有個問題係,我買隻DAC番黎係 ...

未見過有usb解碼食到HD音效
同USB2.0速度無關系
因為行ISO師兄都知道USB2.0硬盤
連聲連畫都可暢順播放
又點會行唔夠速度行聲呢?

larrigo 發表於 2015-10-5 12:18

我用緊 powerdxd 15, 用法簡單,效果也很好。只需要選擇 POWERDXD 入面的audio setting. 如果用HDMI 輸出去 AMP, 用部 AMP 解碼效果會好些。 不然的話可以用POWERDXD 本身的解碼 把 headphone 接搏到底板的 HDAUDIO OUT 就得喇。也試過用 MPCHC + madVR,但切定比較繁覆而且效果都是差距不大。
頁: [1]
查看完整版本: 想電腦變BLURAY影院,,硬件點搞好

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。