chanherry 發表於 2015-10-2 11:19

chanherry 發表於 2015-9-30 18:58 static/image/common/back.gif
黎玩下啦…不過玩過番去實要拔錢upgrade的了…
其實假如已經有atmos layout5.1.4或更多,只須小加建會有 ...

不如咁啦,我唔知點留contact..所以所有師兄可直接聯絡我約明天地點…
whatsapp:66939466 ban

yuppi 發表於 2015-10-4 14:16

Auro 的確吾錯,比鴨毛自然同真實,只可惜軟件太少。

~嘉輝~ 發表於 2015-10-4 14:26

yuppi 發表於 2015-10-4 14:16 static/image/common/back.gif

Upmixing 超人 dts ,音效都有方向性比atmos 好, upmixing 有出過auro 3d嘅戲就更好,買得d&m 又以fh +rh 做atmos 嘅唔爭在玩埋,加多隻vog 姐

chanherry 發表於 2015-10-5 03:36

yuppi 發表於 2015-10-4 14:16 static/image/common/back.gif

總括黎講今次只算俾到60-70%大家感受,因為小弟未能趕得切把layout造好啲,audyssey又未cal到最準,又未準備好充足既軟件示範……so sorry因有點私事纏身和第一次玩home sharing…假如有下次必會準備充足!
今次分享發現到auro為何未能普及的主因,其實向眾多能升級既機主中竟然未有發現和我一樣已經玩緊auro3d既頗為意外!呢150euro真係咁難俾得落手?小弟認為只要扒過下文之後,都會發現auro其實已經發展到一套入場費頗高既家用surround,及一套正訊速發展既商用影院音效!d&m今次都應該有啲意外會如此冷淡!除左香港用家想正途升級要抬機上去做頗失敗外,佢地冇清楚解釋auro3d其實主要係向dtshd格式上既專用解碼而出黎的!呢樣野我都係d&m william送左隻auro demo俾我後先肯定到!就好似atmos source從bd player輸出的其實都係DDtrueHD7.1格式一樣…所謂既auro3D源碼碟其實係用dtshd格式灌的,去到amp度您選用番auro3D/auro2D就已經係源碼replaying,這和聽auromatic upmixing既做法係冇分别!但較果係有唔同!之前講過auromatic其實已經係相當高水準既upmix,但源碼釋出較果先做到p2p效果,即係做得到一條track流暢咁從一條ch移到另一ch…
向呢隻demo內一段反斗車王,民航機飛過,和直升機飛過,和烟花呢幾段都清楚表現到出黎……

Samson2011 發表於 2015-10-5 09:11

chanherry 發表於 2015-10-5 03:36 static/image/common/back.gif
總括黎講今次只算俾到60-70%大家感受,因為小弟未能趕得切把layout造好啲,audyssey又未cal到最準,又未 ...

Thank you for sharing

kyleckl 發表於 2015-10-6 11:21

chanherry 發表於 2015-10-5 03:36 static/image/common/back.gif
總括黎講今次只算俾到60-70%大家感受,因為小弟未能趕得切把layout造好啲,audyssey又未cal到最準,又未 ...

小弟有幸去BAN兄家況,要多謝師兄既熱情招待先{:6_195:},
聽完師兄的AURO 3D ,我覺得比ATMOS更真實、更立體(其實唔係好識去形容){:6_229:},
所以之後買AMP,我會把 AURO 3D 列作入手要點!{:6_178:}

~嘉輝~ 發表於 2015-10-6 13:30

kyleckl 發表於 2015-10-6 11:21 static/image/common/back.gif
小弟有幸去BAN兄家況,要多謝師兄既熱情招待先,
聽完師兄的AURO 3D ,我覺得比ATMOS更真實、更 ...

始終覺得 AURO 3D 架構合理啲~~頭頂拋物線咁走
有幾多效果會係天空度?仲要係天空4隻喇叭有方向性咁走~~又真係聽到?
好多人聽完 ATMOS都係話~~嘩~~包圍好好~~其實地面做得好已經有好好包圍~~~只欠缺方向性
ATMOS 暫時最多人聽完都讚嘅效果係 , DOLBY DEMO 打風落雨果幾段, 老變4 吸頂果段, 但有幾多方向性?只係由下而上~~上面有聲嘅效果
所以明白點解而家 ATMOS 咁大熱~~YAMAHA 都唔放棄佢個 DSP HD3 嘅音場特效 ( 同 AURO3D 9.1 LAYOUT 一樣)
如果玩開 YAMAHA 又已經裝咗 FH + RH ~~若轉 D&M 嘅機係必裝 AURO 3D 及 VOICE OF GOD~~隻 VOICE OF GOD 唔係天空喇叭咁簡單~~真係突如其來嚇你一跳

個人感受~~不喜勿插~~{:6_138:}

warmmjs 發表於 2015-10-7 01:39

師兄預祝你搞DENON 7200WA 視聽會成功. 你放心DENON 今年7200 無得輸 師兄可嘗試聽 Alan Tam concert 用Auro 3D好似在你前面唱咁,個人覺得好似聽任何concert都好立體好現場感

chanherry 發表於 2015-10-8 11:53

warmmjs 發表於 2015-10-7 01:39 static/image/common/back.gif
師兄預祝你搞DENON 7200WA 視聽會成功. 你放心DENON 今年7200 無得輸 師兄可嘗試聽 Alan Tam concert 用Aur ...

我就覺得播concert live效果十分一般喎…應該係錄制環境影響到auromatic計算結果,完全冇動態方向性可言!
另外假如唔用dts而用dd,pcm就直情同直出一樣添
不過我又試過啲外國live如adele live at royal albert hall/girls generations at dome呢啲就有啲野聽下
頁: 1 2 3 4 [5]
查看完整版本: 細佬假如搵日玩場auro3D home visit....唔知會唔會食白果腐碌旦

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。