eilot 發表於 2015-9-25 22:49

冷門耳塞開箱(Heir Audio IEM10.0/ Unique melody melody CM版)

話說2個半月前訂左隻UM melody,但等極都未等到。買左Heir Audio 4ais 項住癮先。一聽落覺得沒得項,正如之前d開箱文講聽咩似咩,相當雜食,最緊要係女聲係有少少暖,好奈聽。因為呢個原因,今個月見到Heir Audio出 IEM10.0 公模版,即時訂番對,終於今日收到貨,但同時UM melody 都同時到貨。

Heir audio 10外盒

隨盒附件

耳機(個面靚唔靚見人見智,我覺得塊木有2隻色我唔係好Like

近距離(其實手工好好,只係影唔到)

UM melody 同Heir audio iem 10.0

耳機

造工
Heir audio iem 10.0
造工只可以用厲害一個字來形容,因為個殻係灰色半透明,可以睇到曬耳機裡面結構,可以係今細個殼裡面放今多野。條線做工都唔錯,由其係個PVD黑色3.5mm 耳機插。如果真係要數缺點,我覺得會係個面,個槐木D色我唔錯意,請用番一隻色。
UM Melody
造工只可以講唔錯,只係覺得將D單元放曬係前面係好技術,但係除左動圈睇到外,其餘個4個單元差D睇唔到。條線做工全膠好有玩具感。表面金屬拉絲手工唔錯。
配戴感
耳機機身比較大,配戴初時可能有點不適,要時間習慣,耳膠我改用SPIN FIT, 隔音性同配戴感都有提升
UM Melody
CM最緊要FIT,隻耳機真係好fit,隔音性好強。

音色

測試器材

SONY A15(DSEE HX ON)

測試歌曲

年輪-張碧晨@256K ACC

女聲暗但毒,樂器分離度高
UM Melody
女聲清但毒,樂器分離度比較低

Boy's Gone - Jason Marz's Beautiful mess-live on earth@320k mp3
結他弦聲有D餘音同假,整體立體感強
UM Melody
結他弦聲反映現實,整體LIVE感強

The Magnificent Seven-2015 HIFI SHOW CD@FLAC
樂器位置感強,低頻強但點到即止
UM Melody
清但低頻有點收不切,蓋過其他樂器

U&I-Aliee@256K ACC
整首歌爆發力充分表演出來
UM Melody
人聲太清,低頻收不切

幻影-王菀之@256K ACC
分析力強但整體有點暗
UM Melody
人聲清和毒但有齒音,弦樂有韻味,立體感強

總結(run in time 4 hours)
Heir audio iem 10.0 分析力強,女聲毒。UM melody 中高頻清,但低頻有點失控,人聲有齒音,但奈聽度高。

ph0381 發表於 2015-9-25 23:18

精彩開箱{:1_351:}
我最近都留意緊隻10.0, 不過等埋試埋demo先,月頭夾硬試過個frd對10.A,幾啱味
唔知難唔難推呢?
Btw我比較鐘意8.0隻木多啲

PETERLUK 發表於 2015-9-26 12:15

10.A用家表示唔難推LA~~
10.A人聲係有少少後左, 不過分析力真係冇得頂, 低音我都聽有人覺得冇8.A咁勁
睇自己取向係咩再換條線夾返應該係冇問題, 個人試過用LAB記條SAMURAI個BASS係好勁ge
因為想平均D所以最後夾左OC條AU+
10.A係性價比超高

slche2001 發表於 2015-9-26 14:40

Hello. 請問Heir Audio IEM10.0 那裡有得訂? 多少錢? Thanks!
頁: [1]
查看完整版本: 冷門耳塞開箱(Heir Audio IEM10.0/ Unique melody melody CM版)

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。