Percytong 發表於 2015-9-18 14:07

$1500 以內, 睇戲用耳筒

各位師兄, 家有5.1, 但因有小孩, amp被打入冷官, 想搵隻耳筒睇戲, 有咩好介紹呢?

hiyori 發表於 2015-9-22 11:20

師兄想要無線定有線?
怕不怕有點漏音?

Percytong 發表於 2015-9-23 08:24

hiyori 發表於 2015-9-22 11:20 static/image/common/back.gif
師兄想要無線定有線?
怕不怕有點漏音?

有線, 無線都得, 最好冇漏音, 因為方便夜晚睇戲, 唔會嘈到小朋友

hiyori 發表於 2015-9-23 15:55

Percytong 發表於 2015-9-23 08:24 static/image/common/back.gif
有線, 無線都得, 最好冇漏音, 因為方便夜晚睇戲, 唔會嘈到小朋友

我想電影的話應該會比較重視音效表現,還有對白是否清楚?

有線耳機我會推薦ATH-A900,尤其定位的感覺良好,市價微微多一點,大概1600有找,但注意的是,如果師兄喜歡重低音轟炸的感覺,A900並不能做到,A900有Bass但會回到即止。
如果不介意開放式,HD650會很不錯,而且不難在你的預算中買到二手,聽歌本身亦好,但650的驅動要求高,如樓主直插電視可能會差一點

雖樓主的BUDGET在1500左右,但如果想有9.1的音效和無線,Sony MDR-HW700DS非常值得投資,市價大概2500前後,無線的方便和配戴感亦佳,Sony style好像有得試,雖然比較貴,但純看電影這一類系統在音效上會最過癮{:8_402:}

Carlyx 發表於 2015-9-24 08:20

How about AKG
Special price at TomLee bor

Elac310ue 發表於 2015-9-24 23:12

如果av amp有x.1simulator, 如Y記silent cinema咁就唔洗特別買個processor. 我有grado sr80, HD650同AKG K550, 睇子夜場多數用AKG close type 唔漏聲,bass强D,不過焗出汗,要開冷氣. 齋對白grado清D,不過open type漏聲
以AKG之前賣7xx,真係抵玩。

Percytong 發表於 2015-9-27 08:55

咁audio technical ate-m30X, 40X同50X 呢, 因為見好多外國網都有推介

Al297 發表於 2015-9-27 13:50

Percytong 發表於 2015-9-27 08:55 static/image/common/back.gif
咁audio technical ate-m30X, 40X同50X 呢, 因為見好多外國網都有推介

用過一陣M50x,覺得隔音同舒適度都唔錯

但如果主要用嚟睇戲,低音可能會多左小小,同埋都係會焗汗...

20120820 發表於 2015-9-27 14:40

5.1睇戲耳筒, 有咩好介紹呢?
我首選Sony MDR-HW700DS, 我借朋友的回來一試效果非常好~

jeansky 發表於 2015-9-27 23:26

我呢排同你一樣命運!!!
套STEREO 直頭拆埋PACK箱!!! 
而家搵緊HEADFI聽!!!{:1_247:}
頁: [1] 2
查看完整版本: $1500 以內, 睇戲用耳筒

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。