@pac 發表於 2015-9-16 14:13

Focal 5.1 設定

小弟會搬新屋 想重set 5.1,
我想搞5.1 or 5.1.2
已有以下喇叭
前置 Focal Diablo
後置 Mirage OMD 5

請教各位中置應該買邊隻去配合Diablo 呢?
另外值得上Atmos 嗎?

謝謝

mistaleung 發表於 2015-9-16 14:27

Electra CC 1000 Be

@pac 發表於 2015-9-16 16:39

mistaleung 發表於 2015-9-16 14:27 static/image/common/back.gif
Electra CC 1000 Be

請問最好是否中置和前置夾番同系列同品牌比較好?

1000 be 大約幾錢左右?定係考慮 1008 be 呢?

謝謝

keekee 發表於 2015-9-17 12:00

@pac 發表於 2015-9-16 16:39 static/image/common/back.gif

1000 be 大約幾錢左右?定係考慮 1008 be 呢?

用得diablo,上VIVA{:6_175:}

billy3310 發表於 2015-9-17 16:04

要夾一定係cc1008be
1.金屬與非金屬高音兩種聲
2.凹半球形與凸半球形及平面高音又兩種聲
3.be高音與其他金屬高音又有吾同聲
4.focal好似仲要係反相

billy3310 發表於 2015-9-17 16:11

@pac 發表於 2015-9-16 16:39 static/image/common/back.gif

1008be好啲
因1008be個be單元大啲
較接近diablo

@pac 發表於 2015-9-17 16:16

billy3310 發表於 2015-9-17 16:11 static/image/common/back.gif
1008be好啲
因1008be個be單元大啲
較接近diablo

Thank ching

mistaleung 發表於 2015-9-17 17:39

打錯 應該係1008BE

我覺得睇budget; 始終用係AV到

夠budget 當然上VIVA UTOPIA

BTW; 有冇諗當換後置同埋用緊咩AMP?

@pac 發表於 2015-9-17 20:38

mistaleung 發表於 2015-9-17 17:39 static/image/common/back.gif
打錯 應該係1008BE

我覺得睇budget; 始終用係AV到

後置新買的 所以不考慮換了
我主要聽歌, 但想得閒睇下電影
聽人說係要中置夾番diablo
所以投資不會太多

@pac 發表於 2015-9-17 20:40

我考慮是否要加一對喇叭係前置天花頂
定係玩5.1 好呢?
請教各位
頁: [1] 2
查看完整版本: Focal 5.1 設定

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。