guardyeesze 發表於 2015-9-13 23:14

曾經很想得到的,以為是最合適的。原來。。。

曾經很想得到的,以為是最合適的。
原來,更合適的,卻在等待著我。

對她的愛意只能 到此為止。
給我的回憶,我會好好收藏。

或許不會再見了。
但我不會恨,我只會好好珍惜眼前的,

LYRA。

聽感,小弟曾經係另一師兄的post發表了,所以不多說.
現在,只想跟大家好好分享我的感覺.

自然, 溫暖, 家 的感覺.

來自小弟的Hometown --- Portland, Oregon.

jy02362014 發表於 2015-9-13 23:16

ching 恭喜新玩具入手!

想問下你係用咩前端? Thanks~

guardyeesze 發表於 2015-9-13 23:21

jy02362014 發表於 2015-9-13 23:16 static/image/common/back.gif
ching 恭喜新玩具入手!

想問下你係用咩前端? Thanks~

謝謝! 只是AK100II 直推, 輕巧為主.
之前係 AV show 試聽過, 又試埋 demo 跟 ALO RX amp, 兩者都幾夾我想要的聲.
有需要時都可以換線或加隻 rx 仔玩下. 不過都係大前提, 要 輕巧!

jy02362014 發表於 2015-9-13 23:28

guardyeesze 發表於 2015-9-13 23:21 static/image/common/back.gif
謝謝! 只是AK100II 直推, 輕巧為主.
之前係 AV show 試聽過, 又試埋 demo 跟 ALO RX amp, 兩者都幾夾我 ...

我都係用緊 AK100ii :) 近排都有留意 Lyra, 打算今個星期都去試下
ching 主要聽咩為主? 另外大概幾錢入手架?

guardyeesze 發表於 2015-9-13 23:38

jy02362014 發表於 2015-9-13 23:28 static/image/common/back.gif
我都係用緊 AK100ii :) 近排都有留意 Lyra, 打算今個星期都去試下
ching 主要聽咩為主? 另外大概幾錢入手 ...

AK100II 朋友你好!!!

其實我都比較雜食的, 中港台歐美日韓pop, pop jazz, hip-hop 都岩.

不過主要鍾意聽女聲, 近期出左碟的hi-fi女新星們 特別岩聽! :)

入手就5千頭, MK搵到架啦! 行貨的!

Al297 發表於 2015-9-13 23:50

玩具日日都可以買到,但買到適合自己的果種感覺就真係難以言喻,恭喜晒師兄!

呢隻我都有留意,但前兩日落街聽左隻aurisonic harmony又幾鍾意,黎緊beyerdynamic又出隻in ear,搞到我都越來越心大心細...

guardyeesze 發表於 2015-9-14 00:00

Al297 發表於 2015-9-13 23:50 static/image/common/back.gif
玩具日日都可以買到,但買到適合自己的果種感覺就真係難以言喻,恭喜晒師兄!

呢隻我都有留意,但前兩日落 ...

師兄, 其實本身無諗住今日買, 因為我都仲心中心細中. 但係聽左朋友一些分析, 意見, 價又岩 先去馬~!!

而我買之前就係去試聽Aurisonic Harmony, 因為我另一朋友有興趣 咪試聽下囉.

可能係因為我聽慣左多單元動鐵果種分析監聽, 我發覺Harmony 自然的bass, 但係人聲後左啲又模糊左啲.

聦左幾種曲風, 都係唔岩自己, 要放低....

Al297 發表於 2015-9-14 00:12

guardyeesze 發表於 2015-9-14 00:00 static/image/common/back.gif
師兄, 其實本身無諗住今日買, 因為我都仲心中心細中. 但係聽左朋友一些分析, 意見, 價又岩 先去馬~!!

而 ...

咁又係,harmony同lyra啲聲始終都有小小唔同,因為其實我都鍾意aurisonic果種bass,不過果時隻2.5中頻太後,同埋太刺激(又貴...),所以都無買到

聽師兄咁講,睇嚟都係harmony會岩我小小,因為自己鍾意圈聲,所以之前買左對um pro 30都係長期放係到,因為越聽越覺得個bass乾...

都係等我下次帶埋自己啲歌落去認真聽多次呢兩隻先

guardyeesze 發表於 2015-9-14 00:22

Al297 發表於 2015-9-14 00:12 static/image/common/back.gif
咁又係,harmony同lyra啲聲始終都有小小唔同,因為其實我都鍾意aurisonic果種bass,不過果時隻2.5中頻太 ...

係呀 師兄, 機唔帶都唔緊要, 歌一定要帶. 音色取向好緊要!

vivibo 發表於 2015-9-14 13:06

Harmony同Lyra我都試了, 最後都係入左Lyra, Lyra隻聲底啱聽d,不過注意Lyra煲熟同未熟d聲都差幾遠的, ching們注意啊
頁: [1] 2
查看完整版本: 曾經很想得到的,以為是最合適的。原來。。。

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。