wilfield1978 發表於 2015-9-11 15:15

YAMAHA RX-A3050 CINEMA DSP HD3

想請教下呢度嘅CHING, 部3050嘅CINEMA DSP HD3 可唔可以經firmware update做到音效處理應用到Dolby Atmos甚至DTS:X音效之上? 定係本身硬件問題做唔到呢?

神武光輝 發表於 2015-9-11 16:19

3060或者可以,唔係邊有新款機
(Post76 Android 手機版送出)

faith 發表於 2015-9-11 16:22

剛睇左下面呢篇野:

http://www.hi-av.net/modules/newbb/viewtopic.php?post_id=7849

發覺 cinema dsp 會用到 front presence 及 rear presence 兩對喇叭,而 dolby atmos 就用到天花板的 top front 及 top rear 兩對喇叭,咁如果 cinema dsp 要結合 dolby atmos,豈不是除本身5.1聲道個 5 隻喇叭外,再加 front presence 及 rear presence 4 隻喇叭 及 top front 及 top rear 4 隻喇叭,即係總共 13 隻喇叭先得??

wilfield1978 發表於 2015-9-11 17:50

咁3050真係有d雞肋

Diazico 發表於 2015-9-11 18:36

係唔得,atmos 時就只係atmos 聲效,cinema DSP 時就降去TrueHD作環迴聲加工

Diazico 發表於 2015-9-11 18:45

faith 發表於 2015-9-11 16:22 static/image/common/back.gif
剛睇左下面呢篇野:

http://www.hi-av.net/modules/newbb/viewtopic.php?post_id=7849

Atmos top 4 speakers 同cinema DSP front height rear height 道理係一樣,只係擺位有分別,兩者最多支援11.1, Yamaha. 3050 能夠改變上方喇叭擺法,設定front height 或overhead, 其實玩法可以係一樣,只係cinema DSP3D 係Yamaha 專有強項,都好正

~嘉輝~ 發表於 2015-9-11 18:51

Diazico 發表於 2015-9-11 18:45 static/image/common/back.gif
Atmos top 4 speakers 同cinema DSP front height rear height 道理係一樣,只係擺位有分別,兩者最多支 ...

DSP front height rear height 其實係咪好似 AURO 3D 嘅 9.1 {:6_141:}

Diazico 發表於 2015-9-11 19:24

~嘉輝~ 發表於 2015-9-11 18:51 static/image/common/back.gif
DSP front height rear height 其實係咪好似 AURO 3D 嘅 9.1

Auro3d 強調三層,即神之聲,四個上方同下面5.1, DSP3D 就用front Height rear height 營造出一D聲喺頭頂飛來飛去,我覺得係做到,我用變形金剛4做示範,走鋼索同飛船吸會展,sci-fi 係用TrueHD 去加工,比較atmos 同sci-fi , 我覺得sci-fi 更有壓迫感,仲有我front presence 擺法跟唔足正式因為地方唔夠大,但效果好好,如果加部後級同rear presence, 我諗效果一流,起碼我覺得3050 好過安橋3010 多多聲,聽歌同睇戲都好正,遅D加部MX-A5000,就完美

~嘉輝~ 發表於 2015-9-11 19:36

Diazico 發表於 2015-9-11 19:24 static/image/common/back.gif
Auro3d 強調三層,即神之聲,四個上方同下面5.1, DSP3D 就用front Height rear height 營造出一D聲喺頭 ...

可惜我櫃唔夠位放 YAMAHA AMP~~只可以玩馬仔近似DSP嘅 AURO-3D{:6_139:}

Diazico 發表於 2015-9-11 20:13

~嘉輝~ 發表於 2015-9-11 19:36 static/image/common/back.gif
可惜我櫃唔夠位放 YAMAHA AMP~~只可以玩馬仔近似DSP嘅 AURO-3D

Auro3D 掂唔掂?
頁: [1] 2 3
查看完整版本: YAMAHA RX-A3050 CINEMA DSP HD3

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。