williamav 發表於 2015-9-8 12:46

急想買個無線耳筒睇電視

因小弟沿用左兩三年既無線耳筒岩岩壞左 (晚晚用 {:8_374:} ),所以想平平地買返個新,預算幾百蚊貨仔 (小弟唔係專業玩家),但市面都幾多選擇。

用途係夜晚睇電視用,以下係之前用開既係紅外線耳筒 :
http://www.philips.com.hk/c-p/SHC1300_30/hi-fi

但發現而家除紅外線外,又 FM,又藍牙 ..... 自己又 out out 地 耳筒方面又唔係好熟,所以想請教各位有冇咩意見及推介,感激 !~

{:8_387:} {:8_387:}

PP-HK 發表於 2015-9-8 13:45

坦白講, 要求唔高只係睇吓電視, 都唔駛介意out唔out啦, 用返而家嗰個啦。

williamav 發表於 2015-9-8 13:53

PP-HK 發表於 2015-9-8 13:45 static/image/common/back.gif
坦白講, 要求唔高只係睇吓電視, 都唔駛介意out唔out啦, 用返而家嗰個啦。

多謝師兄意見,而家目標縮窄到以下兩款,一款用返以前果隻,一款想試用 FM 傳輸 (但因未用過,唔知效果好唔好):

1) FM 傳輸
http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbint/cpindex.pl?ctn=SHC5100/30&slg=ZH&scy=HK

2) 以前用開紅外線果隻
http://www.p4c.philips.com/cgi-bin/dcbint/cpindex.pl?ctn=SHC2000/30&slg=ZH&scy=HK

{:8_386:}

horace_tsang 發表於 2015-9-8 13:54

我用藍牙發射器,再用藍牙耳機,好處是可配不同BT耳機
(Post76 Android 手機版送出)

horace_tsang 發表於 2015-9-8 13:55

FM距離可遠d,清d

williamav 發表於 2015-9-8 14:02

horace_tsang 發表於 2015-9-8 13:55 static/image/common/back.gif
FM距離可遠d,清d

多謝師兄,不過想知 FM 會唔會好易受干擾,同埋唔知聲音質素 係咪同紅外線差別不大呢 ~

t1174 發表於 2015-9-8 14:02

紅外線至大問題是個耳機一定要“見”到個發射器,但同意睇電話好足夠了,用 fm 是好舊的方法,如 fm radio 是 analog, noisy 多,也多比較重,但耳機可以見唔到個發射機,真時去toilet辦功也可以一直用。

bt 好處是可以多用,尤其是一些可 pair 多個device 的。有耳塞形等等,可以好輕同只帶單耳,也如 fm 可以轉彎抹角,不過貴,pair 也有時有問題。

digital wireless. 有點如 fm, 但行 digital. 因此 noisy 冇晒。好處有些型號可以玩多聲道(virtual)。BT 的重未見過有多聲道。 當然咁玩會有點貴,同香港電視冇多少多聲道內容。

睇香港d 電視,如以上 ching 說,老舊的ir 其實都夠了,說真 cctvb 都唔見得有乜好睇啦。

countryboyhk 發表於 2015-9-8 14:07

horace_tsang 發表於 2015-9-8 13:55 static/image/common/back.gif
FM距離可遠d,清d

FM 干擾比較大, 我以前用 SENNHEISER RS120, 成日聽到的士 CALL 上台D 對話, 又 TUNE 極都唔對唔啱頻道 {:1_331:}同埋雜訊比較多...樓主果隻我都用過, 都好 "COOL" 頭下, 戴得唔係咁舒服.而家用緊呢隻藍牙發射器, 用番自己隻藍牙耳機就算, 貪佢戴得舒服, 又唔大件, 不過 SETUP 係要曬D時間, 同埋要定期差電, 唔想煩就用煩傳統果D.

http://world.taobao.com/item/42645124013.htm?spm=a312a.7700714.0.0.59uXJY#detail

williamav 發表於 2015-9-8 15:49

t1174 發表於 2015-9-8 14:02 static/image/common/back.gif
紅外線至大問題是個耳機一定要“見”到個發射器,但同意睇電話好足夠了,用 fm 是好舊的方法,如 fm radio...

多謝 t1174 師兄詳細分析,,咁我都係唔諗 FM 了,如樓上師兄所說,買返用開果隻紅外線好了 ! ~ {:9_421:}

williamav 發表於 2015-9-8 15:51

countryboyhk 發表於 2015-9-8 14:07 static/image/common/back.gif
FM 干擾比較大, 我以前用 SENNHEISER RS120, 成日聽到的士 CALL 上台D 對話, 又 TUNE 極都唔對唔啱頻道 { ...

多謝 countryboyhk 師兄,好有用既資料,睇黎都係買返紅外線,再唔係藍牙,thanks ! ~ {:1_352:}
頁: [1]
查看完整版本: 急想買個無線耳筒睇電視

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。